‘Bollet’ niet af, hé!

‘Bollet’ niet af, hé!

Steven Dupré & Alcante, ‘Bolle 1’ 4 out of 5 stars

Bolle wordt eind december 13, maar zit nog in de lagere school bij juffrouw Maribe(u)l. Hij is twee keer blijven zitten, maar heeft wel een peperkoeken hartje. Hij zou graag een hondje hebben voor zijn verjaardag, maar dat wordt moeilijk; zijn papa is allergisch. Wél krijgt hij een kat, waar hij allesbehalve blij mee is; hij moet en zal een hond krijgen! De reden is simpel, want hij is smoorverliefd op Maxim en wil dus indruk maken op zijn klasgenote. Het is een speciale meid, want ze kan het alfabet boeren, kotst op straat en kan dus vrij schunnig overkomen.

Alcante, alias Didier Swysen, schreef een aangenaam scenario naar de jeugdroman van Daniel Brouilette, waar Bolle ‘Bine’ heet. Het album is vooral bestemd voor een soort tussendoelgroep: de lezers die nét te oud zijn voor familiestrips en te jong voor het zwaardere materiaal. Dat neemt echter niet weg dat het een verdomd goed album is voor alle leeftijden, want ook hier werd het album verslonden met een glimlach.

Steven Dupré heeft zijn personages heel toegankelijk en herkenbaar gemaakt en dat kan wel eens het succes van deze reeks zijn. Alles wat gebeurt, van het hockeywedstrijdje tot de kotsscène van Maxim: alles komt zo sympathiek over. Op zich gebeurt er bitterweinig in de strip, maar toch is de amusementswaarde en het feel-goodgehalte hoog bij Bolle.

Intussen is er ook al een tweede deel verschenen – cadeautip! Uitgeverij Kennes is nog een vrij nieuwe naam in de Nederlandstalige stripwereld, maar aan de catalogus te zien mixt de uitgeverij vooral tussen jeugdboeken en strips. In het geval van Juliette (in Parijs) geven ze zelfs het boek én de strip uit, dus de tevredenheid is groot met deze nieuwste aanwinst in stripland. Hopelijk komt deel drie er snel aan, maar we kunnen het voor nu nog even trekken met de eerste twee delen. Dit is een heerlijke strip voor quasi alle leeftijden, glimlach en goed gevoel verzekerd.

Laureaat van Stripjaaroverzicht 2020!

Related Images: