‘Juliette in New York’ is een knap getekende reisgids in stripvorm

‘Juliette in New York’ is een knap getekende reisgids in stripvorm

Lisette Morival & Emilie Decrock, ‘Juliette in New York’ 2 out of 5 stars

The Big Apple: voor de één een topper, voor de ander te druk. In ‘Juliette in New York’ reizen Juliette en haar moeder in de paasvakantie af naar de metropool. De mama moet een reportage maken over de stad en daar profiteert dochterlief maar al te graag van. Ze passeren langs enkele mooie of belangrijke plekjes, denk maar aan Times Square, Madame Tussauds, de Public Library en nog zoveel meer. Bovendien snuiven ze er ook de cultuur op en eten ze een échte hot dog, zien ze de fameuze yellow cabs en bezoeken ze enkele musea. Reisgids in stripvorm? Yes we can!

In het verhaal, dat gebaseerd is op de roman van Rose-Line Brasset, ontdek je als lezer alle mainstreamplekjes en -cultuur uit New York. Bovendien maakt Juliette ook dagboeknotities en vind je heel wat informatie terug over onder andere het Flatiron Building en het Empire State Building.

Het boek oogt heel girly dankzij de glitterende cover en roze binnenkant, maar dit verhaal afstempelen als ‘meisjesstrip’ is dan weer te kort door de bocht. Het is en blijft een erg knap getekend verhaal door Emilie Decrock. Ze besteedt veel aandacht aan de decors, monumenten en inkleuring en zorgt er dus op haar manier voor dat de strip erg vrolijk overkomt.

Op het verhaal van Lisette Morival valt weinig aan te merken, maar misschien is het wel een beetje té bombastisch. Er is nagedacht over de kaders, close-ups, totaalplaten … maar in dit geval schaadt de overdaad aan variatie. Het verhaal komt op die manier erg druk over (het kan ook de bedoeling zijn om de New Yorkse druktesfeer te brengen), dus je moet er goed je aandacht bij houden. Eventueel had het auteursduo de strip een tiental pagina’s langer kunnen maken om zo op bepaalde momenten rust te brengen.

Uitgeverij Kennes lanceerde de roman reeds vier jaar geleden en nu komt dus ook de verstripping erbij. Hopelijk komt er snel een nieuw album, want ‘Juliette’ smaakt naar meer. In het Frans heeft het meisje ondertussen ook al Parijs en Londen bezocht, we zijn benieuwd wanneer ze nog eens in ons land passeert.

Related Images: