De auteurs van ‘Assholes’ slaan de bal niet mis!

De auteurs van ‘Assholes’ slaan de bal niet mis!
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality

Bram Algoed & Micah Stahl, ‘Assholes’ 5 out of 5 stars

In deze metoo-tijd waarin je je woorden moet wikken en wegen, laten de Brusselaar Bram Algoed en de Amerikaan Micah Stahl zich eens goed volledig politiek incorrect gaan, met een verslag van een golfpartijtje van twee over the top macho’s.

‘Assholes’ brengt op stilistisch indrukwekkende wijze het onbeschaamde geleuter van twee televisiepresentatoren in beeld gedurende 18 holes. Hoewel het concept blijkbaar al in 2013 ontstond, is het echt een tijdsbeeld van de machtsmensen die we de laatste tijd zo vaak in beeld zien, zoals Trump, Epstein of Weinstein: onuitstaanbare karakters die zich boven alles en iedereen verheven voelen omdat ze roem, macht en geld hebben.

Chuck en Simon, de ‘helden’ van dit verhaal, passen perfect in dat plaatje. Als een moeder vraagt om een foto met haar dochter met de twee televisieberoemdheden, beginnen ze tegen het kind te praten over mogelijke seks met de moeder. ‘Luister meid, als je mammie te hete soep drinkt … slikt ze die dan in of spuwt ze hem uit?’ Of ‘Eet je mammie soms rauwe hot dogs?’ Dat vinden de twee klojo’s hilarisch. Enige empathie of schroom is hen totaal vreemd.

De kunst van Algoed en Stahl is dat ze er toch twee echte mensen van maken en geen rondwandelende clichés. Ze gunnen terloops een blik op hun leven buiten het golfterrein, waar ook niet alles loopt zoals ze willen. De auteurs maken er personages van vlees en bloed van waardoor je zelfs een greintje sympathie krijgt voor deze losers. Maar dat verdwijnt alweer snel als sneeuw voor de zon als ze weer eens uit de bocht gaan.

Tekenaar Algoed maakt ook echt indruk met dit debuut. Wat eruitziet als een erg eenvoudige, schematische tekenstijl, is in werkelijkheid een zeer goed bestudeerde lay-out. Het saaie van een golfterrein weet hij om te zetten in een opwindende vertelstijl met zeer veel afwisseling. Het oblongformaat is ook een uitstekende keuze om de weidsheid van de landschappen en het golfspel zelf in beeld te brengen.

Ook uitgever Blloan verdient een pluimpje, niet alleen voor de durf om dit uit te geven (uitgeverij Dargaud heeft het bijvoorbeeld geweigerd), maar ook voor de mooie uitgave, die zou passen op de koffietafel van elke rijke klootzak.

Hole-in-one, zou ik zo zeggen, en het perfecte cadeau voor golfliefhebbers, stripliefhebbers en natuurlijk alle assholes in je vriendengroep. Hopelijk voor de auteurs zijn er dat veel.

Laureaat van Stripjaaroverzicht 2020!

Related Images: