Op zoek naar de stilte met Jan Swerts & Lander Deweer

Op zoek naar de stilte met Jan Swerts & Lander Deweer

Lander Deweer en Jan Swerts, ‘De nieuwe stilte’ 4 out of 5 stars

Als er één cadeau in veelvoud onder de kerstboom zal worden aangetroffen, is het de Noise Cancelling Headphone. Vooral tijdens een lockdown heeft elk zinnig mens er behoefte aan zich af te zonderen van zijn huisgenoten. Wie er op kantoor nog niet mee rondliep of langs autostrades ging joggen zonder dit kleinood zal alsnog overstag gaan. Meer dan ooit dienen ze niet zozeer om de laatste AC/DC door je schedel te knallen. Tegenwoordig wordt voornamelijk de geluidsonderdrukking aangezet, zonder dat daarbij één noot muziek weerklinkt. Het resultaat is in het beste geval een aangename cocon waarbij je ega en kroost in de verte verdwijnen en enkel de noodgevallen kreet van je nageslacht doordringt. De goedkopere versies doen het iets minder goed, maar is stilte ondertussen geen luxeproduct geworden?

Een zeldzaam goed

Het duo Lander Deweer en Jan Swerts bracht in 2018 al ‘Een duiker op Mars’ uit. Nu duiken ze in een queeste naar een iets wat vandaag erg zeldzaam is geworden, de stilte. De ondertitel van dit boek is dan ook ‘Op zoek naar rust in een wereld die almaar luider werd’. Beide heren zijn liefhebber van de neoklassieke pianomuziek van grootheden als Nils Frahm, Joep Beving of onze eigen Guy Van Nueten en Wouter Dewit. Dat Van Nueten als één van de weinige Belgen ooit een deal met Sony Classical sloot, zegt genoeg over de kwaliteiten van zijn werk én de vraag ernaar. Ook Swerts schreef zelf al drie prachtige albums bij elkaar, waarbij elke spaarzame noot minstens even krachtig wordt gecounterd door de afwezigheid van instrumenten. 

Deweer en Swerts vertellen hun verhaal als een ware roadnovel, weg van het lawaai. Ze trekken zich terug in een klooster, interviewen onder meer Ólafur Arnalds en Dirk De Wachter. Beiden gaan bewust op zoek naar de steeds zeldzamer wordende stille plekken in een wereld waar introverte mensen steeds minder in gedijen. Na het lezen van dit boek ga je automatisch zelf ook de stille momenten meer waarderen. De radio gaat een keer af, je leert weer joggen zonder oortjes en de Push-meldingen op je smartphone gaan defintief de digitale duisternis in. Het kan echt nog, maar de eerste stap ligt zoals altijd bij jezelf. Geniet in elk geval van de rust die dit boek je er bij zal verschaffen.

De nieuwe stilte Book Cover
De nieuwe stilte Polis 278 p.

Related Images: