Witse-bedenker Ward Hulselmans vecht in boek tegen de absurditeit

Witse-bedenker Ward Hulselmans vecht in boek tegen de absurditeit

Ward Hulselmans, ‘Enkele reis realiteit’ 3 out of 5 stars

‘Salamander’, ‘Heterdaad’, ‘Witse’, ‘Bex & Blanche’: Ward Hulselmans (1950) is er verantwoordelijk voor. Reeksen die miljoenen mensen bereikten en die er toch in slaagden steeds een persoonlijke band met de kijker uit te bouwen. Personages als John Nauwelaerts (‘Heterdaad’) of Jakob Beks (‘Bex & Blanche’) waren geworteld in het leven, spraken dialogen die verbindingslijnen vertoonden met het bestaan zoals dat zich aan ons voordoet.

Aan de 135 zondagavonden tv-drama die uit mijn pen kwamen, heb ik absoluut geen pret beleefd en het succes achteraf veranderde daar niks aan (…) Er is maar één uitweg: stoppen met drama. Dat besluit heb ik zonet genomen. Ik neem een enkele reis realiteit.

Hulselmans dagboek beslaat driekwart van 2019. Pendelend tussen Vlaanderen en Wallonië, water en vast land, probeert hij greep te krijgen op de hem omringende realiteit. Daarbij toont hij zich een reiziger en liefhebber van het goede leven, maar vooral iemand die steeds probeert de mens te zoeken achter een individu.

Soms lijkt het alsof de geest van Slauerhoff doorschemert in ‘Enkele reis realiteit’. Net als de Nederlandse scheepsarts het isolement op zee nodig had om te kunnen werken aan zijn poëzie en proza, zo hanteert Hulselmans scheepsreizen om zijn geest te kunnen luchten.

Deze horizon roept geen beperkingen op, maar biedt ons vrijheid van geest en inzicht. De dingen die ons op het land zo belangrijk leken, hinderen ons niet meer.

Zo uitgebreid en enthousiast hij schrijft over het genot dat een panino kan bieden, zo teruggetrokken bericht Hulselmans over het vroegtijdig heengaan van zijn twee kinderen. Tegen de achtergrond van deze absurditeit probeert Hulselmans zijn bestaan te leven.

Los van de doorleefde, oprechte toon die ‘Enkele reis realiteit’ kenmerkt, vallen er tevens de nodige pertinente observaties te rapen. Zo typeert hij in een paar alinea’s het veranderende Noord-Franse landschap.

Dit is een boek dat niet mis zou staan tussen de andere delen van de Privé-domeinreeks. Maar bovenal is dit een kennismaking met een mens.

Enkele reis realiteit Book Cover
Enkele reis realiteit Uitgeverij Manteau 189 p.

Related Images: