Bij Helena Hoogenkamp raken meisjes in de ban van een clown

Bij Helena Hoogenkamp raken meisjes in de ban van een clown

Helena Hoogenkamp, ‘Het aanbidden van Louis Claus’ 3 out of 5 stars

Ontluikende seksualiteit, drugs, wisselende relaties, dood en een misgelopen liefde. Het komt allemaal aan bod in ‘Het aanbidden van Louis Claus’. Een opmerkelijk romandebuut van Helena Hoogenkamp (1986) die hiermee haar entree maakt in de Nederlandse letteren.

Helena Hoogenkamp is geen onbekende in de culturele wereld. Behalve optredens op poëziefestivals heeft ze inmiddels al een tiental toneelstukken op haar naam staan.  ‘Het aanbidden van Louis Claus’, haar eerste literaire worp, is in een sfeer van begeerte, treurnis, seks en dromen gedrenkt verhaal. Het is zomer 2003. Carla, een veertienjarig meisje, is in de ban van Louis Claus, een jongen die in een clownspak naar school komt en zodoende de aandacht van heel wat meisjes trekt.

‘Bovendien zweet je je rot in een pak van nylon, in juni, zelfs al valt de kraag wat open en borrelt je borsthaar erbovenuit. Ik moest op mijn hand gaan zitten om hem niet uit te steken naar dat borsthaar. Het schitterde donker en scherp op zijn klamme borst, ik wilde het ontwarren als een ouderwets telefoonsnoer.’

Van clown naar populair acteur

Het is voorspelbaar dat beiden met elkaar optrekken en een relatie beginnen. Het verhindert Carla evenwel niet al die tijd in contact te blijven met haar vriendinnen, hupse meisjes die dol zijn op allerlei kattenkwaad. Die hun tong uitsteken naar iemand, hun broek uittrekken of hun borsten laten zien voor de ramen van bejaardenwoningen.

‘Ik trek mijn Greenpeace-shirt uit en laat mijn sport-bh zien. “Lijkt dit op een topje?” Juicy trekt haar shirt over haar hoofd en haar bh ook, haar borsten zijn klein maar haar tepels groot. Snel volg ik haar voorbeeld. Ze neemt nog een paar slokken en hoest, waardoor haar tepels trillen.’

De terugblik van Carla

Hoe gek Louis zich ook gedraagt, uit vrijwel alles blijkt dat Carla zich door hem een houding weet aan te meten. Hoewel beiden gek zijn op elkaar, eindigt hun relatie abrupt. Jaren later – Louis is dan al een populair acteur geworden – lopen ze elkaar weer tegen het lijf. Het zorgt, na een kort passioneel moment, voor een terugblik bij Carla: haar overleden moeder, haar jeugd, hoe ze liefheeft … om te eindigen bij vriendin Destiny en de artistieke kringen waarin ze zich beweegt.

Hoogenkamp doseert dit alles in vlot geschreven scènes met originele en spits klinkende dialogen. ‘Het aanbidden van Louis Claus’ is in alle opzichten een geslaagd debuut van een schrijfster die handig de kracht van suggestie hanteert en een bewonderenswaardige geserreerde stijl bezit. Een naam om te volgen.

Related Images: