In ‘Nachtouders’ van Saskia de Coster is iedereen een eiland

In ‘Nachtouders’ van Saskia de Coster is iedereen een eiland

Saskia de Coster, ‘Nachtouders’ 5 out of 5 stars

In haar nieuwe roman ‘Nachtouders’ beschrijft Saskia de Coster het verblijf van een Belgisch gezin op een Canadees hippie-eiland. Saskia, Juli en hun zoontje Saul zijn op weg naar Alaska, maar maken eerst een stop op Portes. Daar wonen Karl Olsen, de biologische vader van Saul, en zijn moeder Molly. De drie Belgen worden er warm onthaald door de familie Olsen. Hoewel ze er aanvankelijk slechts een paar dagen willen blijven, krijgt het eiland, stijf van geheimzinnigheid, hen steeds meer in zijn ban. Molly’s goeiigheid en bijgeloof liggen altijd wel ergens op de loer. Ook lijken er zich onder de glimlach van de eilandbewoners minder aantrekkelijke krachten schuil te houden.

Het boek is in een vlotte taal geschreven en biedt de lezer nieuwe inzichten aan de lopende band. Het heeft een interessante structuur en valt uiteen in drie types hoofdstukken: een chronologisch relaas van hun verblijf op het eiland, het schrift waaraan Saskia haar gedachten en gevoelens toevertrouwt, en de beddialogen tussen Saskia en haar partner Juli.

Om de dagelijkse sleur van zeewierscheppen, taartestafette en mosgroene jurken te ontvluchten brengt Saskia haar dagen door in een schrijfhut. In haar schrift geeft ze trefzeker haar worstelingen weer met de wereld (de onderhuidse onverdraagzaamheid tegenover lesbische koppels met kind) en zichzelf (kan ze een goede moeder zijn? wil ze dat?). Flashbacks doen hun zoektocht naar een vader voor Saul uit de doeken en werpen ethische vragen op over anoniem donorschap. Aan het begin van hun relatie maakten Saskia en Juli een deal: wederzijds respect voor Saskia’s vrijheid als schrijver en Juli’s kinderwens. Doorgedreven vormen van individualisme en tolerantie worden beurtelings aan de kaak gesteld.

Tijdens hun beddialogen rijst de vraag wanneer Saul zal beginnen lopen, misschien wel na het Bevrijdingsritueel. Welk geheim dragen Karl en zijn afwezige broers met zich mee? En wanneer reizen ze eindelijk door naar Alaska? De twee beginnen naast elkaar te leven en Saskia vreest dat het eiland hen uit elkaar dreigt te drijven. Te midden van de ‘maffia van zachtmoedigheid’ en Juli’s hechte band met de knappe surfster Tammy probeert Saskia zich staande te houden, verpletterd door haar twijfels en angst als moeder en partner.

Hiermee heeft haar naamgenoot, de auteur van ‘Nachtouders’, wellicht een nieuwe literaire hit te pakken. Het boek laat je namelijk niet zo gemakkelijk los, net als het eiland zelf. Voor ‘iedere ouder die wel eens gewankeld heeft’. Of voor elke lezer die uitkijkt naar de eerste Vlaamse klassieker van 2019, en de zoveelste rake worp van een schrijver op topsnelheid.

Nachtouders Book Cover
Nachtouders Das Mag 376 p.

Related Images: