Festival Tweetakt opent met verenkanon en smakelijke dansvoorstelling

Festival Tweetakt opent met verenkanon en smakelijke dansvoorstelling

Anton Lachky, ‘Sens interdit’ 3 out of 5 stars

Een harde knal en honderden gekleurde veertjes die neerdwarrelen over de hoofden van de bezoekers op de Neude. Het is een spectaculair slot aan de grote Indianendans door de kinderen van basisschool de Fakkel en tegelijk het teken dat festival Tweetakt & Kaap officieel van start is gegaan.

Afgelopen weken is er hard getimmerd en geklust en vandaag is het schitterende prairiedorp van houten huisjes verrezen in het centrum van Utrecht. Het artistieke dorp dat komende weken het festivalhart zal vormen van het interdisciplinaire kunstenfestival.

Hier en daar ligt nog iemand op de grond om de laatste moeren aan te draaien of vliegt er door toedoen van een rondrennende kleuter een scharnier uit de saloondeur, maar van opstartproblemen bij de bezoekers is geen sprake. Publiek, makers en muzikanten lopen vol verwachting rond te scharrelen terwijl joelende kindertjes uit worden gelaten in de rupsbaan (volgens oeroud recept inclusief bal mèt pluim).

Niet alleen op, maar ook rond de Neude is meteen vanavond al een druk programma. Met de veren nog in onze haren en bierglas slenteren we na de openingsceremonie naar Theater Kikker waar we vanavond de première te zien krijgen van ‘Sens interdit’. Een dansvoorstelling die Anton Lachky maakte met studenten van de SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance).

Lees verder onder de foto.

Sens Interdit

Interessant om in het programma te lezen dat de voorstelling ontstond vanuit het idee van een familiebijeenkomst. Als het gezelschap het podium betreedt, valt meteen op dat het evenveel nationaliteiten als leden telt. Turks, Japans, Braziliaans, … Met ieder een opvallend eigen persoonlijkheid, uiterlijk en danskwaliteit vormt de groep een kleurrijk geheel.

Hoewel er vanavond gedanst wordt op de klanken van Cecilia Bartoli en J.S. Bach zijn de pasjes allerminst klassiek te noemen. De performers van SEAD kennen geen tuttigheid, enkel overgave. Binnen afzienbare tijd staan de mannen van het gezelschap zich in boxershort en met hevig zwetende bilnaad voort te bewegen op handen en voeten. Expressief en welgetraind. Met grote gebaren en uitgesproken grimassen geeft het zestal vorm aan hun banale driften en uitspattingen. Dan weer abstract, dan weer anekdotisch, maar nergens ‘gewoontjes’.

‘Sense interdit’ is een interessant gedanste belichaming van een ‘Generatie Ik’: zelfverzekerd, zonder schroom, een tikje ijdel en juist dat maakt deze dansvoorstelling smakelijk om naar te kijken. Helaas is deze voorstelling op dit festival eenmalig, maar mocht je benieuwd zijn geworden naar het werk van choreograaf Anton Lachky: morgen speelt in de Stadsschouwburg Utrecht nog zijn voorstelling ‘Mind a gap’. Voor deze voorstelling en meer, zie hier het volledige programma van Tweetakt.

En terwijl onze fotograaf nog een kijkje nam bij MC Fit & Akwasi met hun albumpresentatie ‘Daar ergens’- waarvan wij eerder dit jaar al een voorproefje namen – sloten we een geslaagde eerste dag op de prairie van Tweetakt af. Uch.

Gezien op 04/04/2014 tijdens Festival Tweetakt.


Related Images: