Big Thief steelt je hart voorgoed

Big Thief steelt je hart voorgoed

Big Thief, ‘Dragon New Warm Mountain i believe in you’ 5 out of 5 stars

Geen enkele band kwam uit de lockdowns met zoveel knaldrang als de New Yorkse indiefolkers van Big Thief. Verspreid over vier opnamesessies met een heel andere invalshoek probeerde de dievenbende elk aspect van hun muzikale mogelijkheden in een plaat te gieten. Het geheel telde aanvankelijk vijfenveertig (!) nummers die gedestilleerd/uitgepuurd werden tot een dubbele CD die je vandaag bij je platenboer vindt.
Maar liefst twintig nummers nemen je mee op het pad dat Big Thief voor je heeft uitgestippeld. 

Vijverspringers

De eerste opnamesessie voor ‘Dragon New Warm Mountain i believe in you’ vond plaats in 2020 in de bossen van Catskill Mountains. En eindigden bijna in mineur, totdat het viertal collectief in het plaatselijke ijskoude meer dook om in hun natte zwembroek met hernieuwde inspiratie een serie geslaagde eerste takes vast te leggen. ‘Certainty’ is één van die zwembroeknummers, waarop je meteen de vocale harmonieën van Adrianne Lenker en co. in volle glorie kan bewonderen.

Het geheel klinkt nooit overgeproduceerd, en op sommige nummers lijkt de drum zelfs vervangen te zijn door waspoederdozen en blikken koekjestrommels, al dan niet voorzien van een afbeelding van de koninklijke familie. Dat klinkt misschien lo-fi, maar het transparante folkgeluid van Big Thief zou zich niet lenen tot een Phil Spector-behandeling.

Ketelmuziek en soundscapes

De soundscapes en drones die je op het titelnummer ‘Dragon New Warm Mountain I believe in You’ hoort zijn productioneel het verste dat je de dieven kan krijgen, al staan die spaarzame achtergronden in schril contrast met de eenvoudige instrumentatie van de prachtige opener ‘Change’, dat tijdens de allereerste repetitie onopgemerkt door de technicus werd opgenomen. Laat dit net één van onze favoriete nummers van de plaat zijn!

Tijdens de laatste opnamesessies was ook violist Mat Davidson van Twain van de partij, al neemt Big Thief niet vaak gastmuzikanten op in hun entourage. Het resultaat vind je onder meer in ‘Spud infinity’ waarop ook Adrianna’s broer mondharp speelt. Lofi-drums stuwen de rest van het nummer vooruit, terwijl zusterlief is de refreinen zich op haar eigen manier etaleert door nét dat kleine beetje naast de perfecte toonhoogte te zingen. Dit maakt van Adrianna Lenker één van die zeldzame stemmen die je absoluut niet zou kunnen vervangen door iemand anders.

Big Thief: on the road again

Normaal waren we volgende week van de partij in het Koninklijk Circus om Big Thief mee te pikken. Nu wordt het echter wachten tot juni voor we de New Yorkers over de vloer krijgen, maar dan kan je je zowel in Brussel als op Werchter in volle glorie aanschouwen. Wat ons betreft leent een dergelijk festival zich amper voor de intieme folk van Big Thief, die met hun vijfde langspeler zich definitief vastklikken als gevestigde waarde en één van die nieuwe echt geweldige bands zijn geworden.  Vijf sterren om bij weg te mijmeren in de wilde natuur van Dragon New Mountain.

Related Images: