Een geanimeerde schouder om op uit te huilen

Een geanimeerde schouder om op uit te huilen

If anything happens I love you (2020) 4 out of 5 stars

Hoe ga je om met het verlies van een kind? Op die hartverscheurende vraag probeert deze kortfilm soelaas te bieden. Twee ouders vechten er tegen de leegte die de dood van hun dochter achterlaat. Ze kwam om in een schietpartij op haar school. De bedenkers achter dit fictieve verhaal zijn ‘Toy story 4’-scenarist Will McCormack en acteur Michael Govier. Beiden zijn nieuwkomers in de wereld van de regie. Laura Dern schaarde zich achter het project als hoofdproducent.

Het resultaat van hun samenwerking biedt een geanimeerde schouder om op uit te huilen voor zij die hun hartzeer niet in woorden kunnen vatten. De sobere stijl van animatiehoofd Youngran Nho poëtiseert die rouw met een inktachtig pallet aan zwart-, wit- en grijstinten. Zwijgzame zielen, die Nho neertekent als schaduwen, vallen in voor de dialoog die de ouders zelf niet meer over hun lippen krijgen.

Hun kind leeft verder in de weinige kleuren binnen deze film. Het blauw geschilderde gat in hun muur doet de vader denken aan een spelletje voetbal. De moeder glimlacht dan weer wanneer een T-shirt haar doet terugdenken aan een autorit door de woestijn. Op die manier geeft ‘If anything happens I love you’ een gezicht en ziel aan de talloze kinderen en ouders die dit lot effectief ondergingen. Want in haar bedroevende kern is deze film ontegensprekelijk een aanklacht tegen wapendracht in Amerika.

‘If anything happens I love you’ is nu te zien op Netflix. Bekijk de trailer hieronder:

Related Images: