‘Axel F.’ is vooral een sequel voor nostalgietrippers

‘Axel F.’ is vooral een sequel voor nostalgietrippers

‘Beverly Hills Cop: Axel F.’ (2024) 3 out of 5 stars

Veertig jaar na zijn eerste optreden in ‘Beverly Hills Cop’, en dertig jaar na zijn laatste, is Axel Foley eindelijk terug! Eddie Murphy kruipt een laatste keer in de huid van de breedlachse detective om zijn dochter uit de nood te helpen.

Bompa’s op het bureau

Anno 2024 brengt Axel Foley zijn dagen door als agent in zijn Detroit. Iedereen kent hem en hij is opvallend geliefd voor een flik in de grootstad. De oude vos bewijst meteen dat hij zijn streken nog niet verloren is wanneer hij een overvallersbende oprolt na een dolle achtervolging met een sneeuwruimer. Tegen de pensioenleeftijd aanschurkend, maar rebels en grofgebekt als vanouds.

Intussen in het zonovergoten Beverly Hills neemt zijn dochter Jane (Taylour Paige) als advocate een van moord beschuldigde straatjesboef onder de arm. Meteen daarna wordt ze met haar leven bedreigd, wat Foley prompt naar Los Angeles doet afreizen. 

Daar komt hij heel wat oude bekenden tegen. Onder meer Judge Reinhold als Rosewood en John Ashton als Chief Taggart zijn weer van de partij. De tijd is voor hen niet zo mild geweest als voor Murphy. Hun personages bevinden zich dichterbij de palliatieve leeftijd dan de pensioenleeftijd. Nieuwe kijkers vragen zich misschien af wat die bompa’s op een politiebureau uitspoken, maar qua fan service kan het wel tellen. Vers bloed wordt dan weer voorzien door toppers als Kevin Bacon en Joseph Gordon-Levitt.

Eddie M.

Deze sequel is er dan ook vooral eentje voor de fans. De doorsnee Netflix-kijker zal ‘Axel F.’ misschien een flauw, minder flashy doorslagje vinden van de laatste ‘Bad Boys’-films. Gek genoeg zaten Adil en Billal aanvankelijk ook voor dit project in de regiestoel, maar ze besloten zich uiteindelijk te focussen op ‘Batgirl’. De afloop daarvan is intussen bekend. 

Reclame-regisseur Mark Molloy nam hun zitje over en mist duidelijk de visuele scherpte die de Vlamingen wél bezitten, al komt hij er mee weg dankzij zijn hoofdrolspeler. Eddie Murphy lijkt namelijk zijn spelplezier van weleer te hebben teruggevonden. Alles mag dan wel iets trager gaan dan vroeger, de komiek brengt in zijn geheel eigen stijl de nodige schwung in een dertien-in-een-dozijn verhaal. Een blik nieuwe fans zal hij er niet mee opentrekken, maar de oude worden nog eens getrakteerd op een portie heerlijke nostalgie.

Oude bekenden John Ashton (l) en Judge Reinhold (r) zijn ook van de partij.

‘Beverly Hills Cop: Axel F.’ is te streamen op Netflix.

Related Images: