CE’s StripFax april 2021

CE’s StripFax april 2021

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel of een strip je al dan niet zal liggen.

Europa, maar niet zoals wij het kennen …

cover strip Europa

Het moet een goede samenwerking zijn tussen topscenaristen Leo en Rodolphe, want ze starten weer een nieuwe serie op. Weer sciencefiction, Leo’s specialiteit. De nieuwe illustrator Janjetov (De Technovaders) tekent beter dan Leo, maar dan vooral technisch, zoals zijn verbluffende ruimteschepen. Alles straalt wel een Photoshop-sfeer uit. Zijn personages mankeren expressie en hun bewegingen zijn houterig, net zoals Leo ze zelf tekent. Gelukkig zijn er weer boeiende karakters die op zoek moeten gaan naar wat er misliep bij een vorige missie naar de maan van Jupiter. En natuurlijk lopen er op aarde nog wat ongure types rond die ook deze missie willen doen mislukken. We kijken uit naar het vervolg. (Pep)

Een goede kloon met toekomstmogelijkheden

cover strip Lynx

Nog een nieuwe sciencefictionserie bij Silvester, ditmaal getekend door de Rus Alexandre Eremine. Technish minder verbluffend dan zijn collega Janjetov, maar zijn personages hebben wel expressie en zijn figuren bewegen tenminste niet als robotten. Ook hier een leuke opzet die wel wat aan het werk van Leo doet denken. We volgen een agent die verre planeten moet inspecteren opdat er geen ecologische rampen zouden gebeuren door interventie van mensen of bedrijven. Hij moet een team vormen met een verwende rijkeluisdochter, maar zij heeft blijkbaar toch meer in haar mars. Ook hier een veelbelovend begin van wat een leuke serie kan worden. (Pep)

Een echt Geuzenverhaal, met een Hollandse Lambiek

cover strip Gilles de Geus

Er bestaat een vreemde breuklijn tussen striplanden België en Nederland waardoor we elkaars grote successen niet kennen. Onze noorderburen hebben meestal nog nooit gehoord van Jommeke of Kiekeboe, en bij ons zal Gilles de Geus onbekend zijn. Jammer, want tevens onbemind en dat verdient deze grappige struikrover zeker niet. De grappige scenario’s van de Wit en de soepele tekenstijl van Kolk maakten van deze serie een topper in de jaren ’80 en ’90. Nu door Standaard Uitgeverij mooi gebundeld in drie integralen, met een uitstekend en uitgebreid dossier. Het is tijd dat ook de Vlamingen vallen voor deze Hollandse Lambiek. (Pep)

Niet alleen Jef Nys had last van de belastingen

cover strip Jommeke

Een erg leuke zijuitstap van het bekendste strooien dakje ter wereld door Jommekefanaat Jelle De Beule. Met verrassend veel kennis gunt hij de volwassen lezer een leuke terugblik op hun jeugd toen het zo plezant was om de avonturen van deze Vlaamse held te lezen. Met dezelfde naïviteit vertelde avonturen, maar met genoeg haakjes en ogen om een ouder publiek te charmeren. De wat kinderlijke tekeningen van Thijs De Cloedt passen perfect bij dit verhaal. Een geslaagd experiment dat naar meer smaakt! (Pep)

Related Images: