‘Minari’ toont de zoektocht naar geluk, met vallen en opstaan

‘Minari’ toont de zoektocht naar geluk, met vallen en opstaan

‘Minari’ (2021) 4 out of 5 stars

Japanse peterselie. De betekenis van het woord minari.  Evengoed is het de nieuwst film van productiehuis A24 over een Koreaans gezin dat zijn geluk zoekt in de U.S. of A. van de jaren ‘80. Jacob Yi en zijn kroost komen terecht in het rurale Arkansas, waar ze volhardend proberen hun eigen boerderij te onderhouden. Het gezin struikelt, staat terug op en struikelt nog wat meer. Een menselijk verhaal met een knipoog naar het opgroeien van regisseur Lee Isaac Chung.

Een Koreaans-Amerikaanse droom

Aan de basis van ‘Minari’ ligt de zoektocht naar de Amerikaanse droom. Jacob moet, als hoofd van het gezin, schipperen tussen werk en gezin. Dit schipperen blijkt ook het dilemma te zijn waar de film uiteindelijk rond draait. Chung gebruikt als regisseur elementen uit zijn eigen opgroeien in Amerika, om zo de film het authentieke gevoel van menselijkheid te geven. Het kan niet makkelijk zijn om als Koreaans gezin je plaats te vinden in een nieuwe gemeenschap, ook al is het in ‘The land of opportunity’. Er zijn dan ook kleine en grote tegenvallers waar het gezin mee moet leren omgaan, en die zo hun nieuwe leven bepalen.  

Lees verder onder de video

Steven Yeun, vooral bekend door zijn rol in ‘The walking dead’, zet een sterke rol neer als Jacob Yi. Hij maakt zelfs kans op een Oscar voor zijn rol in ‘Minari’. Yeun speelt een vader met een zekere reserve. Maar deze reserve werkt in deze rol. Het is de ingetogenheid van Yeun die een authentieke feel geeft aan Jacob Yi. Toch lijkt er ook iets te zijn dat ontbreekt, een uitdaging in de rol die er voor zorgt dat Yeun niet boven zichzelf uitstijgt, wat net wel gebeurt bij de andere genomineerden voor de categorie van beste acteur.

Hetzelfde lijkt te gebeuren bij Han Ye-ri, die de rol van de moeder op zich neemt. Beide spelen ze op een heel menselijke manier, maar nergens lijkt er een moment te zijn waar hun acteerprestatie dit menselijke overstijgt. Het is vooral Youn Yuh-jung die schittert in de rol van grootmoeder Soon-ja. Zij speelt haar rol met een menselijkheid, maar tegelijkertijd ook levendigheid, die haar een nominatie als beste vrouwelijke bijrol bezorgde, één van de categorieën waar ‘Minari’ een grote kanshebber is.

Een goeie film tussen een aantal voltreffers

Lachlan Milne, de cinematograaf voor ‘Minari’, is zuinig met de beelden. Een zuinigheid die perfect past binnen het vlakke landschap van Arkansas. Af en toe sluipt er toch een prachtig beeld binnen, waardoor je als kijker even naar adem moet happen. Ook de geluidsband speelt in op de rurale omgeving waar de familie woont, met een grote aanwezigheid van krekels bij valavond. Door het slimme gebruik van de beelden, in combinatie met de geluidsband, waan je je als kijker in het Arkansas van de jaren ’80. 

‘Minari’ sleepte maar liefst zes nominaties in de wacht voor de 93ste Academy Awards, waaronder beste film, beste regisseur en beste acteur. De film werd dus gezien als één van de toppers van 2021. Zeker verdiend, maar helaas valt de film wat in de schaduw van andere toppers die genomineerd werden. Het menselijke verhaal in ‘Minari’ wordt overstemd door dat van ‘Nomadland’, en ook als regisseur moet Lee Isaac Chung het onderspit delven voor Chloé Zhao. Gelukkig is er nog Youn Yuh-jung die schittert met haar Oscar-winst voor beste vrouwelijke bijrol. Meer dan verdiend. 

Related Images: