‘Detectives 5’: Catnapping in Londen!

‘Detectives 5’: Catnapping in Londen!

Herik Hanna & Julien Motteler, ‘Detectives 5. Frederick Abstraight: a cat in the barrel’ 3 out of 5 stars

Londen, we tekenen het jaar 1919. Oud-inspecteur Frederick Abstraight is slechts een schim van zichzelf, nadat de Greenhill Cutthroat hem ontsnapt is. In de steek gelaten door zijn superieuren, zocht hij zijn toevlucht bij absint, de ‘groene fee’. Om hem uit Londen weg te houden, sturen de collega’s hem met de trein op pad om een kat te zoeken: de kat van de gevierde wapenfabrikant Chester is ‘gecatnapt’.

Zijn superieuren zetten hem op de trein, maar helaas komt het toestel vast te zitten door een lawine. Voor hij het weet, bevindt hij zich in een groter avontuur dan hij ooit had verwacht: de zoektocht naar het kleine dier verandert in een jacht op een moordenaar.

De stripreeks is gebaseerd op het album ‘Zeven detectives’, waar elke speurneus een eigen album krijgt. Herik Hanna is de scenarist van dit zevenluik, waarin elk verhaal afzonderlijk te lezen is. Elk deel heeft zijn hoofdpersonage, zijn misdaad en is dus een losstaand verhaal. ‘Frederick Abstraight: a cat in the barrel’ is het vijfde verhaal.

Alles is aanwezig om er een spannende detective van te maken: een opeenstapeling van bedrieglijke rommelige aanwijzingen, valse aanknopingspunten, kleurrijke personages, diverse rivaliteiten en leuke wendingen. Het geheel wordt verteld door middel van gebeitelde en pittige dialogen, waarin humor nooit lang afwezig is. Toegegeven: soms lijken de dialogen lang en weinig zeggend, maar in elk goed detectiveverhaal kan bijna iedere zin een aanwijzing zijn.

Op vlak van de tekeningen zijn we ook positief. Julien Motteler kiest voor een gevarieerde en dynamische omkadering, met aandacht voor expressie en decors. Het verhaal toont aan dat het detectivegenre, zelfs in bekende gebieden, de capaciteit heeft om zich steeds weer te vernieuwen tot grote vreugde van de fans.

Nog twee albums en dan zijn we helaas bij het einde. Maar elk einde is een nieuw begin. Dan kan uitgeverij Silvester plaatsmaken voor een ander meeslepend detectiveverhaal.

Frederick Abstraight: a cat in the barrel Book Cover
Frederick Abstraight: a cat in the barrel Detectives Silvester Strips Hardcover en softcover 56 p.

Related Images: