CE’s StripFax november 2023

CE’s StripFax november 2023

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel dat een strip je al dan niet kan bekoren.

Beestig goed!

stripcover Het Beest

Na de spectaculaire introductie van deel 1, nemen de auteurs wat meer tijd om de andere karakters aan het woord te laten. We krijgen een nostalgische blik op het Brussel van de jaren 50. In de handen van de tekenaar wordt dat een prachtige stad in grote tekenplaten. Dit tweede deel telt nog eens 50 bladzijden meer om al de pracht ten toon te spreiden. Het verhaal is leuk, maar dient vooral om de tekenkunst van Pé in de bloemetjes te zetten. Een kijkboek dus, maar wel een waarin je blijvend kan verdwalen.

Chaostheorie

stripcover Ik ben een chaoot: Een handleiding

Als je zelf niet een chaoot bent, dan ken je ongetwijfeld iemand in je naaste omgeving die aan de ziekte lijdt. Want zo benadert de auteur, zelf een chaoot, het verschijnsel van alles kwijt raken, overal spullen laten slingeren, uitstelgedrag, … Met heel veel zelfrelativerend humor beschrijft ze mogelijke oplossingen. Dat ze niet werken bewijst het feit dat ze het script voor dit leuk boekje tweemaal kwijtgeraakte. Gelukkig is het toch nog bij de uitgever geraakt. Ideaal cadeautje om jezelf te troosten, of, als je meer last hebt van de chaos van iemand anders, hem deze leuke handleiding te geven. Maar raak het dan ondetussen niet kwijt!

Strippoëzie

stripcover Senso van Alfred

Een man komt in een mediterraan dorpje aan na een helse treintocht. Om het nog erger te maken is zijn hotel volgeboekt door gasten van een trouwfeest en zijn kamer vergeven. Als hij Elena, de ex van de trouwer, ontmoet, ontstaat er een vreemd spel tussen hen. De Franse auteur Alfred weet je langzaam aan mee te slepen in dit dromerig verhaal. De sprankelende dialogen houden je wakker en de eenvoudige tekeningen weten perfect de zomerse sfeer op te roepen. Een strip om te voelen.

Léo 1

stripcover Bellatrix

Het blijft wennen, ook als is dit de zevende episode in ‘De werelden van Aldebaran’, aan de houterige tekenstijl en de afgelikte ruimteschepen. De kracht van deze SF-serie ligt niet in de tekenstijl maar in de boeiende karakters met sterke vrouwelijke personages, en de verwondering om de fauna en flora van nieuwe werelden. Het lijkt wel iets meer op een Star Trek-aflevering nu ze op een planeet komen waar de wel erg mensachtige bewoners uit een western lijken ontsnapt.

Léo 2

stripcover Morgen

Het samenwerkingsverband tussen de twee scenaristen blijkt te klikken, want ze starten alweer een nieuwe serie op. De leuke gimmick is dat het zich in twee verschillende tijden afspeelt en we het verband langzaam aan ontdekken. Alloing, bekend als tekenaar van Robert Sax, levert hier voortreffelijk werk, onder andere door te switchen van stijl als we naar een ander tijdperk gaan. Vandaag nog te lezen!

Léo 3

stripcover Europa 2: Duizelingen

We hebben er twee jaar moeten op wachten, maar uiteindelijk is het tweede deel van deze SF-serie verschenen. Léo laat ons weer wegdromen bij een vreemde planeet met veel mysteries, maar ongetwijfeld dankzij de inbreng van Rodolphe is het ook een spannende thriller geworden. Niet alleen in de verre ruimte, maar ook op de aarde waar religieuze groepen niet tevreden zijn met de zoektocht naar buitenaards leven. Net als het eerste deel eindigt het verhaal met een cliffhanger. Hopelijk moeten we weer geen twee jaar wachten.

Een goede dag om te lezen

stripcover Hoka Hey! 2: Little Red Bird

De adembenemende scenografie doet je denken aan de grote filmwesterns en dat is niet het enige in dit tweeluik dat verwijst naar de klassiekers. Neyef weet je mee te slepen in het verdoemde avontuur van de opstandige Lakota. Onderwijl weet hij ook iets te vertellen over racisme, opgroeien, maatschappijveranderingen en rollenpatronen. Maar nooit wordt het drammerig of prekerig. Een verdiende winnaar van de Atomiumprijs voor beste album 2023!

Lekker bij de koffie

stripcover Barista

Een jongeman wordt ontslagen en vindt een nieuwe job als barista. De strip werd voorgepubliceerd in het jammer genoeg ter ziele gegane stripblad Maxix. Onnozele grapjes worden afgewisseld met leuke vondsten, met een vleugje romantiek en wat maatschappijkritiek. Een feelgoodstrip die je aan een koffieliefhebber cadeau kunt doen. Maar ook zonder koffie is dit grappig stripje best te pruimen.


Related Images: