CE’s StripFax juni 2023

CE’s StripFax juni 2023

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel dat een strip je al dan niet kan bekoren.

Een geschenk aan de lezer

stripcover 5 rijken 7: Tijd voor het geschenk

Dit begin van het nieuwe seizoen speelt zich af in een andere streek, met nieuwe personages, maar doet meteen vertrouwd aan. Niet alleen zijn de tekeningen weer van topniveau, of raak je geïnteresseerd door de boeiende personages, maar de hele sfeer die het album uitademt, brengt je meteen weer in de ban van ‘De 5 rijken’. In dit eerste deel moeten er weer een heleboel nieuwe karakters geïntroduceerd worden en daardoor stokt het ritme af en toe, maar de verwachtingen zijn al meteen hooggespannen voor het volgende deel.

Ook voor jongens

stripcover Meisjes van Medusa

Twee talenten staan te trappelen om roem en faam te verwerven in de stripwereld, en met dit album leveren ze alvast een prima visitekaartje af. Dit coming-of-ageverhaal past perfect in het rijtje strips voor young adults die enorm aan populariteit hebben gewonnen. Het verhaal van een jonge ballerina op zoek naar haar eigen (seksuele) identiteit, zal ongetwijfeld ook een gevoelige snaar raken bij een jong publiek. Maar de strip bezit ook kwaliteit genoeg om een ouder publiek aan te trekken. Peeters heeft al een enorme evolutie doorgemaakt als tekenaar en weet ook met zijn kleurgebruik te boeien. Hautain kan al vlotte scenario’s schrijven, al zijn sommige sprongen in het verhaal wat bruusk. We hopen in ieder geval dat er nog een samenwerking komt tussen deze twee.

Vakmanschap is meesterschap

stripcover De onzichtbare oorlog 1: Het agentschap

Toen Frank Giroud in 2018 overleed, verloor de stripwereld een groot talent. Aan deze trilogie was hij reeds begonnen, maar enkel dit eerste deel kon hij nog afwerken. Gelukkig werd het drieluik nog voltooid, want je merkt meteen de klasse op in dit eerste verhaal. Dit koude oorlog-spionnenverhaal doet denken aan de oude Hollywoodfims: niet uitmuntend in creativiteit, maar wel in ouderwets vakmanschap. Een sterk scenario met dito tekeningen zorgen voor leesplezier en de cliffhanger op het einde doet je reikhalzend uitkijken naar het vervolg.

Dit boek zal je niet loslaten

stripcover Laat mijn hand niet los

Niet alles van de collectie Vrije Vlucht wordt nog vertaald in het Nederlands, maar door de snelheid waarmee de vorige verstripping van een roman van Bussi (Zwarte waterlelies) uitverkocht raakte, zal men over deze thriller wel niet getwijfeld hebben. De intrige is wederom erg ingewikkeld, maar de auteurs maken er toch een vlotte strip van. Op het einde hebben ze wel wat pagina’s nodig om alles uit te leggen, maar ondertussen heb je wel genoten van een spannende speurtocht in een prachtige vakantielocatie.

Lees dit op je dooie gemak

stripcover De dooie

Uitgeverij Lauwert begeeft zich nog maar pas op de stripmarkt en imponeert nu al met haar prachtige uitgaven. Deze rurale thriller is ook weer een schot in de roos. De burgemeester van een bergdorp sterft en zijn doodskist moet naar beneden worden gebracht. Het is fantastisch hoe de auteurs dit gegeven gebruiken om langzamerhand een heel drama te ontspinnen. Enkel wat spijtig dat de expressionistische beelden in een kleine boekvorm worden geduwd. In het gewone stripformaat waren ze nog beter tot hun recht gekomen.

Voorlopig geslaagd met 6 op 10

stripcover Six 1: Het bloedbad van Tanque Verde

De auteurs van het heerlijke ‘Een stukje spinazietaart’ gaan nu een andere weg op met een nieuwe westernreeks. De cover doet denken aan ‘Het venijn’ maar voorlopig haalt deze reeks nog niet dat niveau. Als eerste deel is het wat te veel een introductie van de zes hoofdfiguren. De toevalligheid waarmee deze antihelden elkaar ontmoeten is ook wel wat met de haren getrokken. Wat dit deel wel inhoudt, is de belofte van een spannende nieuwe serie. Hopelijk komen ze hun eed na.

Je haat Adele of je wordt verliefd op haar

stripcove Rebel Adele 4: Liefde stinkt!

Als je kindlief niet houdt van paarden- of balletstrips, dan is deze rebel misschien wel iets voor de kleine deugniet. In ieder geval zal elke ouder ook stiekem willen meelezen met de vermakelijke avonturen van deze kleine psychopaat. Zwarte humor, gitzwart zelfs, die vele kaken rood zullen doen worden. De tekenstijl is nogal beperkt, maar de expressieve, guitige kop van Adele maakt veel goed.

Related Images: