CE’s StripFax juli 2022

CE’s StripFax juli 2022

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel dat een strip je al dan niet kan bekoren.

cover strip Nieuwe Garde

Onze vrienden van de 9ekunst.nl-website komen met een prachtig initiatief: een anthologie van 57 stripmakers die aan de poort van heldendom staan te drummen. Zonder veel publicatiemogelijkheden moeten debutanten zich tegenwoordig vooral richten op webpublicaties of sociale media. Niks mis mee, maar daardoor lopen ze ook een markt (en bekendheid) mis bij de traditionele beeldverhaalliefhebber. Vandaar deze papieren bloemlezing, die erg verschilt in kwaliteit, maar toch wel veel talent laat zien. Vooral grafisch zeer geslaagd, scenariogewijs is er nog wel wat werk aan de winkel. Misschien voor een tweede deel volgend jaar?

stripcover Het rattenkasteel van Marc Sleen

Nostalgische trip naar het verleden met deze gerestaureerde, oorspronkelijke uitgave van een van de vroegste Nero-verhalen. Het is echter vooral de interessante commentaar onder elke dubbele strook (zoals ze in de gazet verscheen) die het boek meer dan de moeite waard maakt. Een dagelijkse Nero in de krant zouden we nu toch weer goed kunnen smaken.

stripcover Heden Verse Vis

Het duo dat ons Amoras bracht, laat zich van zijn grappige kant zien met deze gekke avonturenroadtrip (al dan niet gebaseerd op waargebeurde feiten). Eerste lijkt het nog te veel inside humor voor stripliefhebbers, maar het olijke duo trekt op reis en laten zich dan gaan in al hun ergernissen. En dat zijn er veel … maar ze brengen het onweerstaanbaar grappig in beeld. Hopelijk blijft de vis nog lang vers!

stripcover De ruiterlijke confessies van Dragon Dragon deel 1: Valmy, 1792

Juncker en Spruyt brengen met Dragon Dragon een soort van Don Juan-achtige baron van Munchhausen. Hij heeft geen gemakkelijk leven als soldaat in het Franse leger, liever op zoek naar sex dan te sterven als een held. Als een generaal oproept tot weerstand tegen de Oostenrijkers, knalt hij hem liever neer dan mee ten strijde te trekken. Als praatjesmaker en opportunist weet hij zich meestal te redden, maar niet voordat hij, als een voorvader van Guust Flater, alles in het honderd laat lopen. Een nieuwe, grappige held, waar we zeker meer van willen zien.

stripcover Algerije, Juli 1962 serie Non-retour 1

Niet verwonderlijk dat een stripalbum een grote rol speelt in dit verhaal. De liefde voor vliegtuigen, stoere helden en nostalgische avonturenverhalen spat zo van elke pagina. Het vertelt het verhaal van burgers, soldaten en spionnen die gehaast Algerije moeten verlaten in 1962 en daarvoor hetzelfde vliegtuig kiezen. Maar de tocht naar Frankrijk verloopt niet zonder problemen… Op het einde van het boek zijn de schetsen opgenomen van Jusseaume (bekend van Tramp) die overleed voor het album af was. Een mooi eerbetoon.

stripcover Yasmina 3: Het bloembardement

Mannaert bezorgt Yasmina vriendjes, zodat ze samen zaadbommen kunnen maken, groenten kunnen stelen uit afvalcontainers van warenhuizen en ‘s nachts op speurtocht kunnen gaan naar allerlei verschillende soorten motten in een stadsbos. Een strip met een boodschap, maar o zo aangenaam verpakt! Verplichte lectuur voor de kinderen, maar ook voor hun ouders.

stripcover Zestig lentes

2022 is wel het jaar van de Jongh, met haar stripschapprijs en haar boek ‘Dagen van zand’ dat overal met prijzen onthaald wordt. Ook hier laat ze weer haar talent als verhalenverteller zien, ditmaal op scenario van Chabbert. Zij benaderde haar na het lezen van ‘Bloesems in de herfst’ met een gelijkwaardig verhaal van oudere mensen en hoe die ook nog voor liefde kunnen vallen. Deze keer volgen we een moeder-grootmoeder die besluit om op haar zestigste verjaardag haar familie achter te laten en te kijken wat het leven nog voor haar in petto heeft. Het wordt een aangrijpende en emotionele trip.

stripcover Legio patria nostra 1 De tamboer

Het verhaal van de jonge Casimir, die opgroeit in de meest verschrikkelijke omstandigheden, lijkt wel Dickens op zijn Frans. De auteurs weten te verrassen door de spannende plot, het creëren van opmerkelijke karakters en het sfeervolle oproepen van het historische karakter. Benieuwd of het volgende album, waar de held het vreemdelingenlegioen in moet, hetzelfde hoge niveau kan behouden.

stripcover De gebroeders Rubinstein 3:  De bruiloft bij de Bensoussans

Het verhaal van de gebroeders Rubinstein ontpopt zich tot een waar epos. Gezwind springt scenarist Brunschwig tussen de verschillende levensfases die bepalend waren voor hun geschiedenis en gedrag. Van het concentratiekamp over extreem-rechtse betogingen in Parijs naar een joodse bruiloft, alles is verbonden. Benieuwd hoeveel delen men nodig heeft om dit prangende verhaal te vertellen.

Related Images: