Leren luisteren naar de verborgen pareltjes

Leren luisteren naar de verborgen pareltjes

Marc Erkens, ‘Als muziek spreekt’ 4 out of 5 stars

Wanneer hebt u voor het laatst de tijd genomen om naar een klein pianowerkje van Chopin te luisteren van de eerste tot de laatste noot? Niet zomaar tijdens het piepers jassen met wat noten op de achtergrond, maar met toegewijde luisteroren, misschien zelfs met een dure noise-cancelling hoofdtelefoon op. Mocht u geen idee hebben waar u eigenlijk naar dient te luisteren als Chopin, Schubert of Beethoven hun geniale talent etaleren, is er Marc Erkens om u bij te staan. Hij neemt u aan de hand en legt uit wat er gebeurt als de muziek spreekt.

Erkens is muziekdocent en pianist. Via zijn lezingen die het midden houden tussen een gezellige avond rond de piano en een historische uiteenzetting, neemt hij muzikant, liefhebber en leek op sleeptouw om te leren luisteren naar wat er werkelijk gebeurd in oude en moderne gecomponeerde muziek. Erkens vertelt gepassioneerd en het duurt maar een halve pagina voor je gebeten wordt, al worden er meer dan één muziektechnische term op de lezer losgelaten. Je hoeft gelukkig geen conservatorium doorgekauwd te hebben om te genieten van Erkens’verteltalent. 

‘Er bestaat muziek die ons een blik in het hart van het oneindige laat zien, die zo breekbaar is dat de scherven ervan niet in onze handen snijden.’ Wie hiervan nog niet overtuigd is, is dankzij Erkens tenminste nog niet helemaal verloren. Er wordt verteld over de beruchte Vijfde van Beethoven, de tweede pianosonate opus 35 in B-mol van Chopin (beter bekend als de ‘dodenmars’), het Requiem van Wolfgang, ‘Gretchen am Spinrade’ van Schubert of zelfs werken van Legeti tot Schoenberg en Webern wordt je meticuleus meegevoerd in de armen van de muze die zich over enkele arme componisten ontfermde.

Over muziek schrijven lijkt misschien als dansen op architectuur, maar Erkens heeft voor de gewillige luisteraar een uitgebreide Spotify-afspeellijst opgesteld die u naadloos langs de verschillende passages van het boek zal voeren. Voor elke muziekliefhebber is dit boek een absolute aanrader. Wie Marc Erkens nog niet aan het werk zag kan hier alvast een zeer aangename kennismaking vinden.

Als muziek (...spreekt...) Book Cover
Als muziek (…spreekt…) Lannoo 264

Related Images: