Ode aan een kleinood

Ode aan een kleinood

Warren Ellis, ‘Nina Simone’s kauwgom’ 4 out of 5 stars

20.001 days on earth

Sinds 1993 duikt Warren Ellis op aan de zijde van die andere nobele halfgod, Nick Cave. Terwijl Blixa Bargeld van het podium verdween bij the Bad Seeds kreeg Ellis meer en meer het voortouw toebedeeld. De laatste jaren is hij niet meer weg te denken van het podium van Cave.

In het – grotendeels gescripte – 20.000 days on earth waarin Cave in dialoog gaat met enkele vrienden, vertelde Ellis voor het eerst over de kauwgom. Die behoorde ooit toe van niemand minder dan Dr. Nina Simone.

Uitgekauwd

Toen Nina Simone op een concert van het Metltdown Festival in 1999 achteloos haar kauwgom op de Steinwayvleugel plakte, was ze zich niet bewust van de kettingreactie die dit zou veroorzaken. Warren Ellis, toen al een Bad Seed, rende na het optreden naar de piano om het kleinood en de handdoek van Nina Simone mee te graaien. Behoedzaam verpakte hij die in een plastic zak van Tower Records. De rest is literatuur.

De kunst van het kleinood

Aan de hand van een hele reeks foto’s – waaronder één van een zichtbaar zenuwachtige Cave aan de zijde van Dr. Nina Simone – vertelt Ellis het verhaal van de kauwgom. Vanaf het Meltdown festival tot aan de Stranger than Kindness tentoonstelling blijft het kleinood verborgen in de archieven van Ellis. Pas wanneer Cave terloops informeert of Ellis iets kan bijdragen aan de tentoonstelling komt de kauwgom echt op de proppen. Ellis verhaalt subliem de kunst van het stilstaan bij een onooglijk klein onbelangrijk voorwerp, dat enorme proporties aanneemt. Van een peperduur verzekerde kauwgom tot business class vliegtickets. Je moet de kauwgom van Nina Simone zijn om het te mogen meemaken.

Ellis leert je stilstaan bij het kleine alledaagse, dat reuzeproporties aanneemt. De zorg voor het item lijkt besmettelijk, en iedereen die er mee in aanraking komt raakt erdoor gevat.

Er zijn rocksterren die recent vuistdikke autobiografieën op de markt brachten die veel minder imponeerden dan ‘Nina Simone’s kauwgom’. Laat Ellis je gerust meevoeren in zijn continue zorg voor het kleine relikwie. 

Related Images: