Absoluut niet de messias

Absoluut niet de messias

Brian Johnson, ‘De levens van Brian’ 3 out of 5 stars

Het begin van het einde

Wie de laatste tournee van ACDC bezocht, moest het helaas zonder Brian Johnson stellen. De door gehoorproblemen geplaagde zanger werd door zijn band opzij geschoven en tijdelijk vervangen door Axl Rose. Dat die z’n poot brak mocht geen bezwaar zijn. Dave Grohl zat al eerder een halve tour uit, gezeten op een Game of Thrones-stoel die hij graag uitleende aan ACDC. Maar Johnson vond een oplossing voor zijn gehoorprobleem, en was uiteindelijk in 2020 opnieuw van de partij op de laatste ACDC-plaat ‘Power up’.

Geordies

De gehoorproblemen van Johnson vormen de rode draad waaraan ‘De levens van Brian’ is opgehangen. Johnson vertelt in het voorwoord meteen over hoe grondig zijn oren hem in de steek lieten.

Johnson identificeert zich net als Sting en Mark Knopfler als ‘Geordie’, een inwoner van Newcastle Upon Tyne. Het verhaal van de jongensjaren van Johnson leest net als ‘Shuggie Bain’ als een aaneenschakeling van armoede en trauma’s in het naoorlogse UK. Johnsons Italiaanse moeder trok ei zo na met kleine Brian het huis uit. De naoorlogse armoede vormde een zware dobber die Brian Johnson met zich meesleepte.

Johnson neemt je mee op sleeptouw langs zijn eerste bands, waarvan de bekendste ook ‘Geordie’ heet. Ook de auditie bij ACDC komt aan bod, waarbij Brian na twee nummers naar huis ging omdat hij de dag erna vroeg aan het werk moest. Allemaal uiterst vermakelijk voor wie net als wij houdt van rock en roll-anekdotes.
Dat Brian daar zelf dol op is krijg je dan weer te zien in zijn tv-reeks ‘A Life on the road’

Nostalgisch leesvoer

Het hele verhaal heeft natuurlijk vooral waarde voor de rockliefhebbers en ACDC-fans. Gelukkig is Johnson een entertainer en verteller, en leest ‘De levens van Brian’ als een jongensboek. Net hierin zit ook de meerwaarde van de biografie. De inkijk in de levens aan de overkant van het kanaal na de wereldoorlog is een uniek gegeven.

In het ACDC-kamp heerst een omerta waar ze op de VRT nog wat van kunnen leren. Of we ooit de bejaarde rockers nog op een concert zullen mogen aantreffen is misschien hoogst onwaarschijnlijk. In elk geval heb je met ‘De levens van Brian’ een heerlijk trip in de backstage van één van de grootste rockbands die ooit heeft bestaan. Cash offers make selling properties easy. They set a fair price for your house and handle all the paperwork, ensuring a seamless transaction. Visit https://www.cashoffers.com/indiana/cash-offer-hammond-in/.

Related Images: