Cutting Edge Awards 2022: alle winnaars

Cutting Edge Awards 2022: alle winnaars

Onze film- en boekenrecensenten selecteerden hun favoriete boeken, series en films van het afgelopen jaar. Daaruit kozen de stemmers nu de grote winnaars van de Cutting Edge Awards 2022!

Boeken

De afgelopen weken stemden tal van lezers op hun favoriete boeken. Daaruit kwamen Andy Fierens en Banana Yoshimoto als winnaars!

Twee van de stemmers winnen ook een boekenpakket. Proficiat Etienne en Herman!

Beste Nederlandstalige fictie

Andy Fierens, ‘De Trompetten van Toetanchamon’ (De Bezige Bij)

Zijn debuut ‘Grote Smerige Vlinder’ (2009) werd al bekroond met de Herman de Coninckprijs en nu wint Fierens met een overgrote meerderheid de CE Award 2022 voor beste Nederlandstalige fictie! Van ons kreeg hij dan ook 4 sterren:

Tussen de grappen en absurde taferelen door maakt Andy Fierens ons warempel week, iets dat wat ons betreft nog vaker mocht gebeuren. En zo is dit een diverse poëziebundel geworden die je in huis moet halen.

Ontdek de volledige bespreking door Gert hier.

Vertaalde fictie

Banana Yoshimoto, ‘Kitchen’ (Das Mag)

35 jaar geleden schreef Yoshimoto een boek dat wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht, maar in Nederland wist het het grote publiek (nog) niet te bereiken. In 2022 ontroert de nieuwe vertaling van Maarten Liebregts met veel overtuiging de Nederlandstalige stemmers.

In 1988 deed ‘Kitchen’ nogal wat stof opwaaien in Japan. Haar blik op eenzaamheid en verlies zorgde voor een ware ‘Bananamania’. Het boek was vooruitstrevend: de elegante vrouw Eriko ‘was geboren als man’. Ruim dertig jaar later is het vooral de intense schoonheid waarmee Banana Yoshimoto periodes van rouw omschrijft, die bijblijft.

Lees de volledige recensie door Lise hier.

Film

Ook de beste films van 2022 werden verkozen. Jullie konden stemmen op de beste Belgische en internationale films van het jaar en verkozen ook jullie favoriete acteur en actrice. En dit zijn de winnaars.

Beste Belgische Film

Winnaar: ‘Close’ van Lukas Dhont

Cast: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Duquenne & Kevin Janssens

Na de Grand Prix in Cannes en een Oscarnominatie haalt Lukas Dhont nu ook zijn eerste Cutting Edge Award binnen. Met ‘Close’ liet Dhont afgelopen jaar zien dat hij als regisseur nog beter is geworden sinds zijn debuutfilm ‘Girl’. Met een intiem en kwetsbaar portret over vriendschap wist hij in binnen- en buitenland talloze harten te veroveren. Onze review lees je hier.

Beste Internationale Film

Winnaar: ‘Everything Everywhere All At Once’ van Dan Kwan en Daniel Scheinert

Cast: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan & Jamie Lee Curtis

Van mensapen met hotdogvingers tot pratende stenen, knotsgekker dan ‘Everything Everywhere’ werd het niet in 2022. En toch wist de film ook gevoelige snaren te raken. De kaskraker van the Daniels was misschien wel de grootste verrassing van het jaar en wist niet alleen onze lezers, maar ook the Academy te bekoren. Met liefst elf nominaties hoort de film bij de favorieten op het Oscarbeeldje voor beste film. Onze review lees je hier.

Favoriete Acteur

Winnaars: Matteo Simoni in ‘Zillion’ & Austin Butler in ‘Elvis’

Zowaar een ex aequo in de eerste acteercategorie. De ene was de meest opvallende figuur in de meest succesvolle Vlaamse film in jaren, de andere wist bijna tot in de perfectie Elvis Presley weer tot leven te wekken. Twee knalprestaties die elk op hun eigen manier het filmjaar extra kleur gaven. Ons interview met Matteo Simoni over zijn rol als Dennis Black Magic kan je hier lezen.

Favoriete Actrice

Winnaar: Michelle Yeoh in ‘Everything Everywhere All At Once’

Op de Oscars zal ze wellicht de duimen moeten leggen tegen de fenomenale Cate Blanchett, wier prestatie in ‘Tár’ pas vanaf dit jaar in onze zalen te bewonderen valt, maar wat jullie betreft was Michelle Yeoh overtuigend de beste van 2022. Als afgeleefde Chinees-Amerikaanse eigenares van een wasserette kon haar personage niet verder afstaan van de geflipte situaties waarin ze telkens belandde. Met haar geweldige performance laat ze het jong geweld van Ana de Armas en Florence Pugh ver achter zich in de stemming.


Related Images: