Nieuwste ‘Sisters’ neemt jong en oud mee op reis

Nieuwste ‘Sisters’ neemt jong en oud mee op reis

William & Cazenove, ‘Sisters 15. Je hebt erom gevraagd!’ 3 out of 5 stars

‘Sisters’ is een zeer bekende reeks in Frankrijk en Wallonië. De albums, waarvan het laatste nummer in november verscheen, behalen top 100-verkoopscijfers. Er bestaat zelfs een animatiereeks over de strip op Ketnet. In het Nederlands heeft de reeks het iets moeilijker tussen de Jommekes, Kiekeboes en Suske & Wiskes, maar de strips blijven overeind. Het concept is simpel: twee zussen beleven momenten in gags, korte strips van maximum een pagina. Marine is het jongere zusje en Wendy is de puber van de twee.

Starten doen de zusjes meteen met een knaller, want Marine kreeg een pluchen ‘Dalmasiejer’. Stiekem komt hij van Wendy, maar haar zusje wil alleen het verhaal geloven dat het diertje uit een ‘knuffelasiel’ kwam. Voor de rest zijn de verhalen erg uiteenlopend. Zo maken de zussen regelmatig ruzie, maar beleven ze ook nog mooie momenten. De fantasietjes van de jongste sister zorgen dan weer voor een uitgebreid aanbod aan decors, ze slingert bijvoorbeeld rond als Tarzan.

Gags voor jong, knipogen voor oud

Maury William kan een knap staaltje tekenen, dat bewijzen de dynamische, kleurrijke tekeningen in de reeks. De tekeningen met de waterval (zie hieronder) is daar een perfect voorbeeld van. Ook zorgt hij voor veel cameo’s in ‘Sisters’. Zo zien we een Baby Yoda, Asterix, Smurf, Dommel … wat zorgt voor een aha-ervaring bij de oudere lezer.

Een voorbeeld van een sterk uitgewerkt decor

Ook de aandacht voor mimiek is belangrijk, zeker in een jeugdstrip. Dat doet William onder andere door Wendy’s hoofd letterlijk in brand te steken, of haar mond vuur te doen spuwen nadat ze pikante mosterd at. Het feit dat niet alle situaties zich in het huis afspelen, zorgt voor een veelzijdigheid aan decors. Dat komt de originaliteit van de reeks alleen maar ten goede.

Dat Christophe Cazenove een krak is in het schrijven van gags, weet menig stripliefhebber. Dat bewees de Fransman onder andere in ‘Diep in de zee’, ‘Voetbalgek’, ‘BFF’s’ en ‘Bollie & Billie’. Voor de Franse uitgeverij Bamboo schrijft hij mee aan een tiental stripreeksen, die helaas niet allemaal vertaald worden bij ons. Ook nu zorgt hij voor veelzijdige korte verhalen. Met ‘Sisters’ kan hij ook veel kanten uit, net zoals in het echte leven. Broers en zussen zorgen nu eenmaal voor leuke en minder leuke momenten, en door die variatie aan gags kan de lezer toch in minstens één gebeurtenis zichzelf herkennen. ‘Sisters’ is eerder voor de jeugd geschreven, maar de niet-jeugd kan er ook vast en zeker iets van zijn gading in vinden.

Related Images: