CE’s StripFax december 2024

CE’s StripFax december 2024

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel of een strip je al dan niet kan bekoren.

Adopteer een kind van klei!

stripcover Kind van klei

Verrassend sterk stripdebuut van de Limburgse kinderboekenillustrator Leroy. Een aangrijpend verhaal over een tekenaar die een wereld van klei tevoorschijn tovert. Daarin worstelen de hoofdpersonages met het tot leven brengen van hun kind, terwijl hij en zijn vrouw zelf kampen met fertiliteitsproblemen. Wondermooi getekend, maar vooral ontroerend en recht naar het hart. Zie uitgebreide bespreking op onze site.

Klassiek modern

stripcover Hacendado

Deze op het eerste oog erg klassieke western, zal toch een modern publiek weten te bekoren. De zwart-wit figuren waarmee de jacht op een moordenaar begint, blijken toch realistische karakters zijn die zich in de grijze zone van goed versus kwaad bewegen. Ervaren scenarist Thirault (‘O’Boys’, ‘Shanghai Dream’) weet de spanning op te bouwen tot een verwoestende climax waarbij iedereen verliest. Tekenaar Mezzomo liet in ‘Mexicana’ al zien dat hij zich op zijn gemak voelt in de woestijn. En met zijn gave om paarden en snelle actie weer te geven, was hij de geknipte man voor deze western.

Driemaal een ramp, maar niet figuurlijk

stripcover Halifax, mijn droefenis

Soms overtreft de werkelijkheid de fictie. De auteurs maken hier handig van gebruik om van de werkelijkheid hun fictie te maken. Twee jaar nadat de inwoners van het Canadese havenstadje Halifax moesten uitrukken voor de ramp van de Titanic, vond er een tweede scheepsramp plaats met meer dan duizend doden (Empress of Ireland). En alsof dat nog niet genoeg was, ontplofte een munitieschip in de haven, met als gevolg de grootste niet-nucleaire ontploffing ooit. Handig gebruik makend van dit onheil, vertellen de auteurs het verhaal van een plaatselijke bewoner, een begrafenisondernemer, die zijn plaatsje probeert te veroveren in de blanke wereld. Een stel moorden zet echter alles op stelten. Ingenieus verteld, met sfeervolle, wat schematische tekeningen, boeit deze thriller tot op het einde. Wat ook meteen het einde is van het stadje.

Godverdoms goed!

stripcover Een godverdomse klootzak 4: het ritueel

Met dit vierde deel eindigt dit prachtig avontuur in de Braziliaanse jungle. Zowel letterlijk als figuurlijk een jungle want de bewoners en passanten moeten er vechten om te overleven. Dit slot begint met een paginagrote ‘wat vooraf ging’, maar beter kan je de eerste drie delen herlezen. De prachtige tekeningen en het ingenieuze wraakverhaal nodigen hiertoe ook uit. Het enige minpuntje is het wat geforceerde happy end na zoveel dood en verderf. Maar ach, dat maken we al genoeg mee in de echte wereld, dus misschien is dat inderdaad wel de juiste keuze.

Amoureuze pijl raakt het doelpubliek

stripcover Les Normaux

De beste young-adults zijn natuurlijk die boeken die een ook wat meer volwassen publiek kunnen aanspreken. ‘Heartstopper’ slaagde daar wonderwel in, maar dat zal niet weggelegd zijn voor ‘Les Normaux’. Geen idee waarom de titel niet vertaald werd, maar het zal te maken hebben met marketing, vermoed ik. Het verhaaltje over een jongen die een vampier ontmoet in de romantische stad Parijs zal ongetwijfeld een snaar raken bij het jongere publiek dat verzot is op fantasy-romance. Het leest vlot weg, is leuk getekend en stipt vele bekommernissen aan waar jonge mensen vandaag van wakker liggen. Jammer genoeg zijn de kleuren wel echt heel donker in deze Nederlandstalige uitgave. Niet voor boomers dus, en als je niet weet wat dat is, dan is het zeker niet voor jou.

Swingt als een kat

stripcover  Monk! Thelonious, Pannonica en de vriendschap achter een muzikale revolutie

Het is duidelijk dat de Franse stripauteur Daoudi een groot jazzliefhebber is. Hij weet zelfs de technische kant van de jazz van Thelonious Monk uit te leggen in zijn biografie zodat zelfs een leek het enigszins kan begrijpen. Maar het is zeker geen saai werk geworden dat enkel door muziekliefhebbers kan gesmaakt worden. Het levensverhaal van de jazz-legende wordt hier getoond via zijn vriendschap met de steenrijke Rothschild barones Pannonica. Aan de hand van vele anekdotes krijgen we een blik op hun innige vriendschap en hun turbulente leven met ups en downs. De zwart-wit tekeningen met steunkleur swingen regelmatig het boek uit. Verplicht te beluisteren met Monk op de achtergrond.

Oudgriekse kwaliteit

stripcover Medea

Je moet het uitgeverij Lauwert nageven: ze hebben het uit vier delen bestaande epos uit de Griekse mythologie in één jaar weten uit te brengen. Zo moest je nooit te lang talmen om verder te lezen en we zaten er inderdaad op te wachten. De auteurs hebben perfect deze oude sage over de kwaadaardige heks die haar eigen kinderen vermoordde, naar een hedendaagse context weten te verplaatsen. Het verhaal boeit door het bronmateriaal, maar ook omdat de karakters een rijkelijke achtergrond kregen en daardoor nergens eendimensionaal aandoen. De sfeervolle tekeningen tenslotte zorgen ervoor dat je helemaal meegesleept wordt in dit levensverhaal van een ambitieuze vrouw die haar plek zoekt in een gewelddadige mannenwereld. Zoveel is er op tweeduizend jaar niet veranderd dus.

Kleurrijke bio van een wereldverbeteraar

stripcover: Mondriaan, Een Betere Wereld

Als je naast striptekenaar, ook illustrator en grafisch ontwerper bent, dan is het niet abnormaal dat je je voelt aangetrokken tot de kunst van Mondriaan. De Nederlander Erik de Graaf (‘Scherven’, ‘Littekens’) werd geïntrigeerd door een bericht waarin stond dat de kunstschilder naar Londen vluchtte voor het opkomende fascisme. Dat was voldoende om zijn verdere leven uit te pluizen en deze mooie bio te maken. Dit werk geeft een mooie inkijk in het leven van de wat naïeve wereldverbeteraar die hoopte met zijn kunst meer vrede te brengen in de wereld. Het maakt duidelijk wat de moderne artiest met zijn werken trachtte te bereiken. Prachtig ook hoe de stijl van Mondriaan geïntegreerd wordt in de strip. Ook een kunstwerkje!

Vurig begin

stripcover Oorlogen & Draken 1: De slag om Engeland

In 1940 besluit Hitler om draken in te zetten om de luchtoorlog met Engeland te winnen. Daarop besluit Churchill om de in Engeland verboden draken terug te halen uit de kolonies om het eiland te verdedigen. Hoe dwaas het concept ook klinkt, de makers weten dit allemaal aannemelijk te maken in deze spannende oorlogsstrip. De goed uitgetekende hoofdpersonages, waaronder een meisje dat een speciale band heeft met een draak, zorgen ervoor dat je meegesleept wordt in dit bizarre verhaal. De luchtgevechten met draken en vliegtuigen zijn werkelijk spectaculair in beeld gebracht. Deze eerste titel plaatst zich duidelijk boven de middelmaat van de vele stripuitgaven dit jaar en wekt hoge verwachtingen voor de rest van de serie. Het volgende deel brengt ons naar Wereldoorlog I. Met dubbeldekkers dus!

Related Images: