CE’s StripFax april 2023

CE’s StripFax april 2023

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel dat een strip je al dan niet kan bekoren.

stripcover: Genderqueer: Een Memoir

De auteur worstelt al heel er leven met er gender en vertelt er in er autobiografie openhartig over. Maia vertelt het als een spannend avonturenverhaal vol met nieuwe ontdekkingen. Het helpt natuurlijk ook dat Kobabe een uitstekend striptekenaar is die weet hoe e praatscenes in beeld moet brengen en een uitstekend gevoel heeft voor ritme. Leraars zouden beter dit op de stripleeslijst zetten in plaats van oude Thorgals of Alexen. Deze strip helpt ook jongeren die niet twijfelen aan hun gender, maar lijden aan de ziekte van puberteit.

stripcover: De Bruiden van het Kalifaat countdown 4

De spannende serie Countdown rond terrorisme in Frankrijk was afgerond na drie delen. Maar de makers waren nog niet uitverteld. Deze keer richten ze zich op de vrouwen van de talibanstrijders die ook hun mannetjes willen staan. Ze moeten niet alleen opboksen tegen de Franse geheime politie, maar ook tegen de machocultuur in hun eigen wereld, die vrouwen liever aan de haard ziet. Weer is het een spannend verhaal, maar vooral erg realistisch verteld. Ongetwijfeld dankzij Trévidic, die het als magistraat ooit echt opnam tegen de terreurzaaiers.

stripcover van De Ridder 4: Move over, uitslover!

Ik veronderstel dat Frodo meer albums verkocht heeft van Het verhaal van Vlaanderen, dan van zijn dwaze ridder-epos, maar dat is onterecht. Deze geharnaste krijger verdient zeker uw aandacht, want met zijn absurde avonturen brengt hij u ongetwijfeld aan het lachen. Er zit nog geen roest op de formule!

stripcover Hild: De vrouwen van de Nibelungen

Het verhaal van de Nibelungen wordt hier in stripvorm verteld, maar dan vanuit het standpunt van de vrouwelijke protagonisten. De eenvoudige tekeningen doen aan een kinderboek denken, maar daarvoor is het verhaal te hard. Vrouwen hadden het niet onder de markt in die tijd, zelfs niet als ze van adelijke afkomst waren. Gedwongen huwelijken die geconsumeerd moesten worden, leiden tot aangrijpende scènes. Maar ook de mannen vallen bij bosjes bij al dat oorlogsgeweld om de macht. Een leuke update van een eeuwenoud verhaal.

stripcover De kinderen van Belzagor 1

Het voordeel van een stripbewerking van een prima roman te maken, is dat meestal het scenario wel goed zit. Toch is het niet eenvoudig om al die letters om te zetten naar stripplaten, maar de auteurs slagen prima in hun opzet. De mensen hier hebben niet alleen problemen met de nieuwe planeet die ze gekoloniseerd hebben, maar vooral met elkaar. Uitstekende SF die doet denken aan Léo, maar dan beter getekend.

stripcover De Witte Dood

Dit oorlogsverhaal speelt zich af in 1939, maar is door het onderwerp razend actueel. Rusland valt met een overmacht een kleiner land binnen (Finland) maar stuit daar op onverwacht veel tegenstand. Een kleine jager ontpopt zich tot een uitstekend sluipschutter en weet meer dan 500 tegenstanders uit te schakelen. Een aangrijpend verhaal, goed gedocumenteerd en prachtig in beeld gebracht (die sneeuwlandschappen!), maar wat ik mis is enige vraagtekens bij het psychologisch aspect van een mens die moordenaar moet worden. Hij wordt uitgeroepen tot held, net zoals zijn meer bekende Amerikaanse evenknie Chris Kyle, maar zijn dit de helden naar wie we moeten opkijken?

Related Images: