CE’s StripFax maart 2023

CE’s StripFax maart 2023

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel dat een strip je al dan niet kan bekoren.

Stripcover Galapagos

Olbrechts bewijst met deze verstripping van het waargebeurde verhaal van een koppel dat alleen gaat wonen op een eiland, dat hij een van de strafste, hedendaagse, Vlaamse auteurs is. Of laat dat Vlaams maar vallen, want dit is van internationaal niveau. Prachtig getekend met interessante karakters in een langzaam opbouwend en spannend mysterie. Laat even ‘Gestrand op honeymoon island’ links liggen en geniet hiervan!

Stripcover De 5 rijken: de kracht niet

Het zesde en afsluitende deel van de eerste cyclus ontgoochelt niet. Het wordt wel moeilijk om alle intriges en personages te volgen, herlezen van de vorige delen is wel aangewezen. Maar wat een belevenis was dit eerste seizoen van Game of thrones in stripvorm. Prachtig getekend en een meeslepende plot vol intriges en gedenkwaardige karakters die je bijblijven. En net als in de tv-serie, het blijft spannend omdat elk hoofdpersonage elk moment het loodje kan leggen. Waar blijft die 2de cyclus!

Stripcover Quentin over Tarantino

Als je een filmliefhebber bent en Tarantino wel weet te smaken, dan is dit onvervalst leesplezier. Het is een bloemlezing van zijn films en hoe ze tot stand kwamen. Auteur en fan Ameziane heeft het ook allemaal prachtig in beeld gebracht. Zijn weergave van de acteurs is perfect, maar hij steeks het album ook veel leuke verwijzigingen en de pulp straalt er vanaf. Maar ben je niet into het QTU (Quentin Tarantino Universum) dan valt hier weinig lol te beleven. Net zoals zijn films, voorstanders zijn er gek van, tegenstanders lopen er in een boog omheen.

stripcover Malaterre 2

In dit tweede deel zien we hoe de opgroeiende kinderen steeds opstandiger worden. Hun vader is meer bezig met zijn nalatenschap dan met zijn erfgenamen. Een scherp portret dat doet nadenken over de menselijke relaties, en dat allemaal in een prachtige, krasserige stijl. De sfeer die het album weet uit te stralen, is fantastisch, het einde verrassend maar aangrijpend.

stripcover Lugosi

Zelfs als je nooit gehoord hebt van acteur Bela Lugosi, dan nog zul je veel plezier beleven aan deze stripbiografie. De ster van vele horrorfims heeft natuurlijk een fascinerende levensloop gehad met veel ups en downs, maar het is ook te danken aan het talent van de Israelisch-Amerikaanse stripmaker Shadmi dat je de hele tjid geboeid blijft lezen. Ook de leuke bijrollen van Boris Karloff en Ed Wood dragen bij tot het leesplezier. In zwart-wit beelden, maar dat hadden we ons ook niet anders kunnen voorstellen.

stripcover Tranen in het zand

Bussi weet als geen ander het vergezochte aannemelijk te maken. Ook hier zijn de plotwendingen er soms met de haren bijgesleurd, maar het levert wel een spannende en verrassende zoektocht op. De verstripping is adequaat en goed uitgevoerd, al mocht er meer aandacht gaan naar de sfeervolle decors waarin het moordmysterie zich afspeelt.

stripcover: De baby van Buttes-Chaumont

Het is van 2007 geleden dat deel 9 van onze Parijse heldin verscheen. En nu hebben we het tiende en laatste deel in onze handen. Een afsluiting van een tijdperk en het album vat nog eens samen waar de serie uit bestaat: vreemde monsters, mysteries die hun oorsprong vinden in de Egyptische oudheid, veel actie en achtervolgingen, schurken met lelijke tronies, een prachtige evocatie van de oude, Franse hoofdstad en een heldin die zich overal doorslaat. Afscheid van een fascinerende vrouw, but we’ll always have Paris.

stripcover Neïta Conquests 8

Deze sciencefictionreeks blijft haar hoge niveau behouden. Telkens krijgen we een nieuw verhaal van een groep vluchtelingen van de aarde die op een andere planeet haar heil zoekt, maar daar in contact komt met de oorspronkelijke bewoners. Deze keer krijgen neo-christenen de verrassing van hun leven als ze een entiteit ontmoeten die zichzelf Jahweh noemt en die ook almachtig lijkt. Degelijk tekenwerk en een slim scenario veroveren ons hart.

stripcover Merel

Indrukwekkend debuut van de Brusselse Lodewick die voor een verhaal op het Vlaamse platteland kiest. Het leven gaat gezapig zijn gang tot roddel en achterklap de sfeer verpesten. En het wordt nog erger… De jonge debutante heeft soms nog wat moeite met technische tekeningen (auto, fietsen, …) maar ze weet de emoties van haar karakters treffend weer te geven. Ook schrijft ze erg sterke dialogen die dit meeslepende fait divers aangrijpend maken. We kijken al uit naar haar volgend werk!

Related Images: