CE’s StripFax december 2022

CE’s StripFax december 2022

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel dat een strip je al dan niet kan bekoren.

cover stripalbum Sirocco

Pas de eerste strip van Macaione in het Nederlands en dat werd tijd want dit verhaal zal niemand onberoerd laten. De levens van drie generaties vloeien doorheen in deze meesterlijke vertelling. Een dansende puber, een single, homofiele papa en kunstenaar oma die van kanker herstelt, dat zijn de hoofdrolspelers in deze tragi-komedie die je bij de keel zal grijpen. Aangrijpend, maar niet melodramatisch, hou in ieder geval de zakdoek gereed.

Stripcover Verhaal van Vlaanderen

Terwijl de tv-serie met Tom Waes zich richt op alle leeftijden, is deze verstripping toch meer gericht op een jeugdig publiek. Soms wordt er veel aandacht besteed aan één feit, op een ander moment springen we een paar honderd jaar verder. De saaie stukken werden in ieder geval overgeslagen en er is ook genoeg humor om er een leuke leestrip van te maken. Aan te raden voor alle jongeren die denken dat geschiedenis saai moet zijn.

Stripcover Van Istanbul tot Bagdad

Hanco Kolk kreeg dagelijks foto’s toegestuurd van de reis die Grunberg maakte van … (inderdaad), en zette die om naar een strip. Het geeft een eigenaardig maar boeiend reisverslag in een vreemde cultuur. Dit is een heruitgave van de editie van 2010 maar deze keer uitgebreid met een “lesbrief’ voor gebruik in de klas.

Stripcover Kiss the Sky: Jimi Hendrix 1942-1970

In de prachtige zwart-wit stijl van Mezzo komen we meer te weten over het jonge leven van legende Jimi Hendrix. Het lijkt alsof hij vanzelfsprekend naar heldendom doorstootte na zijn passage in London waar hij de aandacht trok van The Beatles en Clapton, maar in het boek wordt mooi getoond hoe hard ervoor gewerkt moest worden om daar te geraken. Zijn jonge leven was geen rozengeur en maneschijn, maar dat maakt het voor ons alleen maar boeiender.

Stripcover Ik haat Sprookjesland

Als een soort Alice on steroids raast Gertrude, het meisje met groene haren, door Sprookjesland. Ze zoekt een weg terug naar de echte wereld, en haar pad is bezaaid met iedereen die haar een strobreed in de weg wil leggen. Of iedereen die haar niet aanstaat. Als een kruising tussen Tank Girl en Deadpool, zorgt ze voor een komische noot tijdens alle wilde geweldorgieën. Tarantino is ongetwijfeld een liefhebber van deze over the top-comic.

Stripcover De eeuw van Marc Sleen

Voor de jongeren zal Nero een nobele onbekende zijn, laat staan dat ze al van Marc Sleen hebben gehoord. Maar voor iedereen boven de 50 zijn beiden natuurlijk helden. In 2022 zou Sleen 100 geworden zijn, Nero 75. En dat verdient een prachtig salontafelboek en dat is het ook geworden. Elk blad bevat prachtige illustraties, vele die je nog nooit zal gezien hebben. Slangen kent zijn helden natuurlijk door en door en de teksten geven dan ook een goed inzicht in de carrièrre van Sleen, maar ook in zijn psyche. Een aanrader voor de oudjes dus.

Stripcover De nacht der rechtvaardigen Beesntenburcht 3

Scenarist Dorison (Undertaker, Long John Silver) blijft het hoge niveau aanhouden in deze vrije adaptatie van Animal Farm. Na de slachting van Nummer 1, willen de dieren terug naar het geweldloze verzet, maar dat vraagt moed. Zeker als de tirannieke stier Silvio besluit om hard terug te slaan. Er wordt duidelijk naar een climax gewerkt die we te zien gaan krijgen in het vierde afsluitende deel. Verplichte lectuur, als je geen andere katten te geselen hebt.

Stripcover Lectrr Nucleair: Het Jaar in Cartoons

In plaast van een flauwmoppenboekje kan je beter dit op het wc leggen. Maar dan loop je het risico dat je gasten wel erg lang weg blijven. Lectrr is een scherpe observator en met zijn simpele, maar expressievolle tekenstijl een uitstekende cartoonist. Treffend weet hij de pijnpunten van vorig jaar in rake tekeningen te fileren. En hoewel 2022 heel wat dieptepunten kende, vind je in deze verzameling alleen maar hoogtepunten.

stripcover Heksenkind

De jeugdtak van uitgeverij Daedalus blijft leuke strips op de markt brengen. Heksenkind brengt ons het spannende verhaal van de magiedrinker die alle heksen in poppen verandert. Nu moet Jan en zijn zusje het alleen opnemen tegen dit monster. Goed geschreven met leuke karakters en daar bovenop de fantastische tekeningen van Stedho, een mooi begin van hopelijk een lange reeks.

Related Images: