Adam Sandler brengt ode aan basketbal in ‘Hustle’

Adam Sandler brengt ode aan basketbal in ‘Hustle’

‘Hustle’ (2022) 3 out of 5 stars

De nieuwste samenwerking tussen Adam Sandler en Netflix heet ‘Hustle’ en het is nog eens een goeie. Met een cast vol (ex-)atleten naast zich toont de New Yorkse komiek én notoir basketfreak nog eens het beste van zijn kunnen. ‘Hustle’ is een film over basketbal, doordrenkt van liefde voor het spelletje.

Van Kenny tot Stanley

Lenny, Danny, Tommy, Kenny,… opvallend veel personages van Adam Sandler hebben zo’n sympathieke, all-American en licht onnozele naam die op een ‘y’ eindigt. In ‘Hustle’ speelt hij Stanley – deze keer staat er een ‘e’ voor –  Sugerman, een uitgebluste scout van de Philadelphia 76ers die dichter bij een burn-out staat dan bij de promotie naar assistent-coach die hij zo graag wilt. Wanneer hij in Spanje met de jonge Bo Cruz (Juancho Hernangomez) een nieuw supertalent meent te ontdekken, slaat de kersverse voorzitter (Ben Foster) zijn advies in de wind en neemt hij prompt ontslag. Vastberaden haalt Stanley zijn goudhaantje naar de States en stoomt hem op zijn eentje klaar om te schitteren voor de ogen van de hele basketbalwereld.

Klinkt de korte inhoud je bekend in de oren? Dat is niet meer dan logisch, aangezien het scenario niets vernieuwends brengt. Een underdog die opgroeit in moeilijke omstandigheden en zich een zweterige middenstreep in de achterkant van z’n trainingspull loopt op weg naar succes, het is iets dat je mogelijk al in zowat elke sportfilm sinds ‘Rocky’ zag. Ook de obstakels die de personages moeten overwinnen, zijn wat aan de platte kant. Wanneer de rekeningen van de geplunderde minibar en 40 dollar steaks uit het luxehotel van Bo maar blijven binnenstromen, blijft Stanley’s vrouw er wel héél kalmpjes bij. En de studieproblemen van zijn dochter zijn na een gesprekje van twee minuten alweer verdwenen als sneeuw voor de zon.

Sandler scoort driepunter

Ondanks die problemen werkt ‘Hustle’ wel. De film kijkt vlotjes weg dankzij de efficiënte dialogen en de basketbalscènes die erg goed in beeld zijn gebracht. Voor de fans van de NBA is het bijzonder smullen geblazen, aangezien de film boordevol (ex-)spelers zit. Onder meer Shaquille O’Neal, Seth Curry en Anthony Edwards passeren de revue. Al die toppers ten spijt, zit het ware hart van de film vooral in één man. Na een ware tour de force in het onvolprezen ‘Uncut Gems’ leek Adam Sandler op weg om het juk van de spectaculair slecht onthaalde komedies van zich af te werpen. Met ‘Hustle’ heeft hij nu definitief de draad van ‘de betere film’ weer opgepikt. Sandler is zo’n type acteur dat niet alleen teert op zijn innemendheid. Elke blik en elke zin verraadt dat hij een straf stukje kan acteren.

Fans van de matige, slechte en afschuwelijke Adam Sandler-komedies moeten gelukkig niet vrezen. Er wordt volop gewerkt aan de sequel op de Netflixhit ‘Murder Mystery’ en heel wat andere comedyplannen staan nog in de steigers. Later dit jaar is het nog uitkijken naar ‘Spaceman’, een science-fiction drama van Johan Renck, regisseur van ‘Chernobyl‘ en ‘Breaking Bad‘. Voor elke Sandlerfan wat wils dus.

Related Images: