Rombouts en Watts vertellen het verhaal van één lange nacht

Rombouts en Watts vertellen het verhaal van één lange nacht

Nicolas Rombouts & Matt Watts, ‘Muted songs for piano’ 4 out of 5 stars

Wat krijg je als twee klassemuzikanten in één nacht tijd de zelfmoord van een vriend en een loodzware scheiding in enkele nummers proberen te verwerken? Nicolas Rombouts & Matt Watts schreven een handvol sobere en intieme songs, die de sfeer van het donker in zeven bloedmooie tracks weten te vatten. ‘Muted songs for piano’ is een nachtplaat die zich in één ruk laat beluisteren en je oren op een welverdiend bad soberheid trakteren. Toch voor het grootste deel van de plaat.

Bas, piano en elektronica

Contrabassist Nicolas Rombouts kan je onder meer bij Guido Belcanto of Stef Kamil Carlens aan het werk zien. Daarnaast runt Rombouts een opnamestudio in het hartje van Antwerpen. Matt Watts maakt dan weer deel uit van de Zita Swoon Group of Individual Friends. Op Spotify kom je echter wel drie naamgenoten van de brave man tegen. Zijn naam mag dan niet uitzonderlijk klinken, Watts’ stem, die vloeiend over de ragfijne lagen zweeft, is dat wel.

Terwijl elke artiest tegenwoordig een handvol producers aan één nummer laat meewerken, sloegen Watts en Rombouts na een telefoontje de handen in mekaar en deden alles zelf op één nacht tijd. 

Eerbetoon aan Loloman

Twee instrumentale composities, ‘Opening for Loloman’  en ‘Loloman’ openen en sluiten ‘Muted songs for piano’ af. Loloman is dan ook het alter ego van hun betreurde vriend en kunstenaar Ward Zwart. Hem kennen we vooral van de graphic novels ‘Wolven’ en ‘Ik kom van ver maar blijf niet lang’ die beiden heel geliefd waren bij de Cutting Edge stripredactie.

Terwijl ‘Opening for Loloman’ instrumentaal en sober het volledige instrumentarium presenteert, is de apotheose van ‘Loloman’ weergaloos. Het is haast niet te geloven hoe een minieme pianomelodie evolueert naar een nachtelijke bad trip. Watts voorziet de vocalen op ‘Happy birthday Miss E.’ , ‘Fair weather friend’, het breekbare maar bloedmooie  ‘I don’t believe in love’, dat weer evenzeer frêle en sober in opbouw is en de meest pakkende hook van ‘Muted songs for piano’ bevat. Pik meteen ook ‘Reality‘ mee!

Dat het geheel blijft drijven in hetzelfde beekje van kabbelende piano en Watts’ vocalen hoeft geen probleem te vormen. Rombouts’ contrabas voegt een melodische laag toe aan het geheel. De goeie perceptie daarvan zal wel afhangen van de kwaliteit van je audioapparatuur. De subtiel toegevoegde elektronica, die uiteindelijk de  nacht opslokt in een dollemansrit naar huis, is een geheim ingrediënt. De afsluiter zorgt dat je van a tot z geboeid blijft luisteren.

Subtiele nuances

‘Muted songs for piano’ is naast een prachtige nachtplaat ook een subliem eerbetoon aan een veel te vroeg gestorven kunstenaar. Zowel Rombouts als Watts zijn niet te beroerd om heel subtiele lijnen de overhand te laten nemen wat het geheel van veel adem en nacht voorziet.

Op 21 mei is ‘Muted Songs for Piano’ digitaal beschikbaar. De vinyl release moet tegen de zomer klaar zijn en kan – hopelijk – het podium zien.

Related Images: