CE’s EK-special
Het EK nadert, hetzij met een jaartje uitstel. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten, maar dat neemt niet weg dat de vreugde des te groter is dat het EK alsnog doorgaat. Ook mooi meegenomen: volgend jaar is het opnieuw van dat. Ziehier onze Cutting Edge EK-special!
Ooh, Kevin De Bruyne!
Kevin De Bruyne is al jarenlang een van de beste middenvelders in de Engelse Premier League. Ook bij de Rode Duivels doet hij de monden openvallen met splijtende passes, heerlijke afstandsschoten en een nuchtere blik op het spelletje. Dit album is zijn (beknopte) levensverhaal, telkens met één tekening per twee pagina’s. Een knappe uitgave, maar op zich niks nieuws te vertellen.
Wie zoekt, die vindt
Dit zoekboek is er dus eentje à la ‘Waar is Wally’ maar dan in een duivels jasje. Op zich valt er bitterweinig over te vertellen, maar de tekeningen mochten iets gedetailleerder. Zulke boeken zijn net ideaal om te genieten van tekeningen, maar de tekenaar laat hier een grote kans liggen om zijn ware talent tentoon te stellen. Hij is een uitstekend tekenaar, dat bewees hij onder andere met ‘Fanny K’ en de nieuwste albums van ‘De sliert’.
Doel bereikt!
Aantrekkelijk tekenwerk gecombineerd met komische gags, dit is hetgeen we zoeken in voetbalalbums! Op zich zit hier niet echt een ‘verhaal’ in het album, maar meermaals toverden de voetballers een lach op ons gezicht. Voorbeelden hiervan zijn de gags over de rode voedingsmiddelen, die zorgen voor een maagontsteking, of de grap dat de coach gebaren uit naar zijn team, maar dat er eigenlijk een beestje in zijn kostuum zit. Het tekenwerk is fluks, de inkleuring gedetailleerd en de personages lijken sterk genoeg op de originele spelers om ze te herkennen. Het is geen Charel Cambré’eske karikatuurpot, zoals hij doet in Pinanti United, maar het officiële Rode Duivels-album is wel een plezier voor het oog.
Kampioen zijn is plezant!
F.C. De Kampioenen zijn vooral bij de jonge lezers razendpopulair. In dit verzamelalbum vind je drie volledige verhalen (‘Buziness is buziness’, ‘De Corsicaanse connectie’ en ‘De malle mascotte’) én nog enkele spelletjespagina’s. In het eerste verhaal draait alles om omkoping en olie. ‘Buziness is buziness’, toch? Het volgende verhaal behandelt dan weer meer extra-sportieve dingen, zoals de teleurstelling van de bomaworstenconsumptie op Corsica, gepaard met nog eens een ontvoering door Fernand. Het derde album draait om een mascotte; een geit. Paulientje vindt het beestje, maar weet niet goed hoe ze het aan haar ouders moet vertellen … Al bij al een aangename omnibus met dynamisch tekenwerk en plezier voor jong en minder jong!
Prachtige boodschap, minder prachtig tekenwerk
Het tweede Standard-album heeft niks met het EK te maken, maar is wel het vermelden waard. De reden? Het verhaal geeft een krachtige boodschap mee tegen racisme. Zola, een vriend van Nathan, reageert vaak gefrustreerd en geleidelijk aan leren we dat racisme dé katalysator is van zijn woede. Voor de jonge lezertjes is dit een prachtige boodschap, maar ook voor ons. Helaas is het tekenwerk heel schetsmatig en lijkt het een verhaal dat op één week tijd getekend werd.
‘Opgeven’ staat niet in het woordenboek
Dit verhaal draait niet over onze Rode Duivels of over een Belgisch voetbalteam, maar ook dit album over Engelse voetbalclub Arsenal is er eentje die we maar al te graag vermelden. Het verhaal gaat om Nathan en zijn opa, twee grote Arsenalfans. Zijn grootvader, Michael, vertelt hem veel over de geschiedenis van hun prachtige club. Alles lijkt peis en vree, tot Nathans pluspapa een job aangeboden krijgt in Thailand, waardoor ze naar de andere kant van de wereld zouden moeten verhuizen … Het tekenwerk is al een pak sterker dan het album van Standard, maar door het zeer kleine formaat zijn de letters soms erg moeilijk te lezen. Gelukkig werken onze ogen nog goed en hebben we ze goed de kost kunnen geven.