BEst of the buNLch #6: post-apocalyptische jazz, Congolese vrolijkheid, veel gemijmer

BEst of the buNLch #6: post-apocalyptische jazz, Congolese vrolijkheid, veel gemijmer

BEst of the buNLch: de beste nieuwe maar nog te onbekende muziek uit België en Nederland (en heel soms van ergens anders) die je gewoon gehoord moet hebben, elke ‘om de zoveel tijd’ samengesteld door Cutting Edge. Hou zeker ook onze immer groeiende BEst of the buNLch-playlist op Spotify in de gaten voor meer kersverse parels uit de Lage Landen!

Dictaphone – ‘O’

Wie: een Belgisch-Duits jazzcollectief van verouderde opnameapparatuur
Klinkt als: de soundtrack van de beste cyberpunk-film noir die je nooit gezien hebt
YouTube Spotify

Ergens in de verre toekomst. Je loopt over een verlaten fabrieksterrein, waar onkruid langzaam terrein wint op het beton en asfalt van weleer. Je sleurt aan elke hand een grote bidon water mee terwijl het zweet in dikke druppels van je gezicht en rug stroomt. De zon beukt genadeloos, maar schaduw is er niet. Je eindbestemming komt gelukkig in zicht: de laatste fabriekshal die nog rechtstaat, waar jij en de andere overlevenden zich nu al enkele maanden schuilhouden, en waar het koel is. Je wil zeker op tijd terug zijn, want vanavond staat er iets speciaals op het programma: vanavond treedt Dictaphone op, en zij verwoorden met hun muziek exact wat je op dit moment voelt.

La Belle Époque – ‘Sanity’

Wie: het studioproject van Danny van Tiggele (één van de misters in Mister & Mississippi)
Klinkt als: in korte broek door een zonovergoten veld huppelen    
YouTube Spotify

Feelgood-popsong in de traditie van The Byrds en Crosby, Stills & Nash. Hebben we er daar al genoeg van? Misschien. Maar krijgen we er ook genoeg van? Dat zeer zeker niet! En zo kan ook deze muzikale zonnestraal met speels gemak een hele zomer lang op repeat!   

Antikraft – ‘Hold on my heart’

Wie: recht uit Utrecht, het enfant terrible Antikraft
Klinkt als: blow the lid off!  
YouTube Spotify

De verzorgde, maar schurende pop van Antikraft en ‘Hold on my heart’ zit bomvol details, maar klinkt toch coherent en, nog belangrijker, verdomd catchy! Antipathiek? Absoluut niet!

NUÏ – ‘Why’

Wie: nieuw project van Emma De Quick (The Voice), die hiermee overigens geen haastklus aflevert
Klinkt als: soul op een bedje van pulserende beats
YouTube Spotify

Melancholische mijmeringen. We hebben ze allemaal weleens, maar slechts zelden worden ze zo smaakvol verpakt, laat staan zo mooi ingezongen, als op deze debuutsingle van NUÏ. Voeg daar nog dat geweldige refrein aan toe, en dan is onze enige waarom-vraag voorlopig: waarom speelt de radio dit nummer nog niet plat?   

Out now: ‘Why’ van Nuï!

Mijmeraar – ‘Straten van mijn hart’

Wie: wisten we dat maar!
Klinkt als: door de gietende regen naar huis wandelen  
YouTube Spotify

Over mijmeren gesproken, daar kent deze mysterieuze man (kennen deze mysterieuze mannen?) ook alles van. ‘Straten van mijn hart’ is een weemoedig hart onder de riem aan iedereen die dierbaren kwijtgeraakt is in deze pandemie, en de onwezenlijke manier waarop we in deze tijden afscheid moeten nemen van de dodelijk zieken. Prachtsong. Dus Mijmeraar, maak uzelf kenbaar!

Brik Tu-Tok – ‘Badass’

Wie: Linde Carrijn en Maxim Storms, een Brussels-based badass performance duo
Klinkt als: Zanna ‘21
YouTube Spotify

De jaren ’80 bestonden uit meer dan alleen moddervette elektronische drums, schoudervullingen en power ballads. En dus neemt Brik Tu-Tok ons op ‘Badass’ mee naar de andere kant van de eighties, naar de louche cafés en schimmige kraakpanden waar Luc Van Akcer en Anna Domino elkaar vonden, waar Fad Gadget zichzelf voor de kunst in brand stak, en waar de Comsat Angels hun verdriet verdronken omdat Robert Smith de populairdere goth bleek. Geweldig sfeervol en mysterieus nummer van het album ‘The giggle factory’ dat in juli uitkomt.  

Kasai Allstars – ‘Kasai Munene’

Wie: Kasai Allstars, een creatieve wervelwind uit Congo
Klinkt als: De Congolese variant op Broken Social Scene, als in: vele invloeden, één sound
YouTube Spotify

Niet Belgisch, niet Nederlands, maar moet je gehoord hebben: de levenslust van de Kasai Allstars, waar moderne beats en traditionele Congolese muziek elkaar vinden. Voor wie meer wil, hoeft geduld voor één keer geen schone deugd te zijn: dit machtige collectief brengt al op 7 mei haar nieuwe plaat uit, getiteld: ‘Black ants always fly together, one bangle makes no sound’.  

De vorige BEst of the buNLch gemist? Je vindt ‘m hier!

Related Images: