Lana Del Rey brengt je van het spoor met een countryvibe

Lana Del Rey brengt je van het spoor met een countryvibe

Lana Del Rey, ‘Chemtrails over the country club’ 4 out of 5 stars

We keken er al een tijdje naar uit, en hier is ie dan: de nieuwe Lana. Bij een eerste glimp lijkt ‘Chemtrails over the country club’ nogal doorsnee, maar het nieuwe album laat een verrassende indruk van ingetogenheid achter. Vol melancholiek leggen de nummers een kwetsbare Lana Del Rey bloot die terugblikt op haar simpeler leven.

Samen met producer Jack Antonoff creëert de nevelige zangeres elf rustige nummers die weleens een nieuw soort folk kunnen inleiden. Zo geeft haar zweverige stem in combinatie met Antonoffs akoestische gitaar en piano een bijzondere countrytouch aan de muziek.

Ook de lyrics geven een eigen twist aan het genre. Jack, die eerder samenwerkte met Del Rey aan het album ‘Norman fucking Rockwell’, beschreef de songteksten als ‘een bericht uit een ander universum’. Dat is hoe Lana dat zelf ook beleefde tijdens het schrijven. Naast de magnetische melodie kleurt ze haar liedjes met een vleugje poëzie, zodat ze heel filmisch overkomen. Lana kan sfeer scheppen als de beste.

Enkele centrale thema’s die in het album aan bod komen, zijn de duistere aspecten van beroemdheid en de muziekindustrie. Zo biedt Del Rey op het eerste nummer ‘White dress’ een blik op haar negentienjarige leventje als serveerster in een witte jurk, zorgeloos luisterend naar Kings of Leon en The White Stripes. Het zijn herinneringen uit haar leven voor alle roem begon. De terugblik naar het verleden is voor de zangeres niet zozeer een (her)belevenis van waar ze geweest is, maar eerder van waar weer ze naartoe wil gaan.

Samenzweringstheorieën

Soms droomt Lana over zoete zomerdagen, maar evengoed zingt ze over samenzweringstheorieën. In het serene nummer ‘Chemtrails over the country club’ verwijzen de beelden van chemtrails naar de condenssporen die vliegtuigen in de lucht achterlaten:

‘I’m on the run with you, my sweet love. There’s nothing wrong contemplating God. Under the chemtrails over the country club.’

Haar gedachten stroken eerder met mythes dan met realiteit, hoewel het gevoel van oprechtheid nooit verloren gaat. Haar muziek neemt je volledig mee in haar eigen fantasiewereld.

Als afsluiter brengt ze een Joni Mitchell-cover, ‘For free’, waarin haar eigen versie een aanvulling is op het beeld dat ze van de muziekindustrie heeft. Zelf was het leven voor haar grote doorbraak veel eenvoudiger en heeft ze het nog steeds moeilijk met haar huidige leven als de enige echte Lana Del Rey. Maar wij zijn blij dat Lizzy Grant weer eens prachtige muziek heeft getoverd.

Voor wie niet bijzonder verrast is door ‘Chemtrails over the country club’, is er alsnog goed nieuws. Del Rey kondigde al aan dat er een nieuw album zal verschijnen. Op de exacte releasedatum is het nog even wachten.

Related Images: