Verwacht in 2021: naar welke platen kijken we uit?

Verwacht in 2021: naar welke platen kijken we uit?

De kerstversiering en nieuwjaarsslingers liggen ondertussen terug op zolder, en er staan ons nog een paar druilerige wintermaanden te wachten voordat het weer zich opnieuw van haar zonnigste kant zal laten zien. Maar zoals de echte muziekliefhebber weet: er is zo veel om naar uit te kijken bij het begin van een nieuw jaar, en dat is in 2021 niet anders. Verwacht je maar aan veel moois, zoals …

Lage landen

Uitkijken in 2021 is het onder meer naar de nieuwe plaat van Mira, die voor begin dit jaar staat gepland. ‘Heilig hart’ moet de opvolger worden van het gesmaakte ‘Plaats’ uit 2016. Zangeres Mira Bertels werkt daarvoor samen met producer Nicolas Rombouts, bekend van onder meer Dez Mona. De single ‘Niet op punten’ heeft alvast de aandacht getrokken met een originele videoclip.

In september brengt Stadswacht haar album ‘Tussen vroeger en te laat’ uit. De plaat kwam mede tot stand door een succesvolle crowdfunding. De Vlaamse groep, die eerder een reeks ijzersterke Nederlandstalige nummers lanceerde zoals ‘Allemaal willen wij de hemel’ en ‘Weg’ op enkele EP’s, zal een full cd uitbrengen met twaalf nieuwe songs. Verwacht wordt dat bij de cd een apart gedrukt boek met de teksten zal horen.                 

Ook Whispering Sons brengt dit jaar nieuwe muziek uit: dat heeft de postpunkband aangekondigd op haar Facebook-pagina. In een studio in de Ardennen heeft de groep tijdens de vorige zomer haar tweede album opgenomen. Wordt dit een even harde knaller als ‘Image’ uit 2018, vol nummers die waardig naast toppers als ‘Alone’ of ‘Waste’ kunnen staan? We gaan het binnenkort ontdekken (maar hebben er alle vertrouwen in)!

Daarnaast zijn we ook ontzettend benieuwd naar ‘Sand’ van publiekslievelling Balthazar (gelukkig hoeven we niet lang meer te wachten), en hadden de mannen van dEUS ook geen nieuw werk beloofd? Wij zitten klaar, heren!  

Verwacht in 2021: weer mee kunnen smachten met Lana Del Rey

Internationaal

Wat je ook al roodomcirkeld in je agenda mag noteren: nieuw werk van London Grammar. Op 9 april 2021 brengt de driekoppige band onder leiding van Hannah Reid ‘California soil’ uit. Aan de vooruitgeschoven singles ‘Baby it’s you’ en het titelnummer te horen, is het strottenhoofd van Hannah er niet minder krachtig op geworden.

Ook heel bijzonder wordt hopelijk ‘For the first time’, het debuutalbum van het Engelse Black Country, New Road. Fantastische nummers als ‘Sunglasses’ en ‘Science fair’ zorgen voor hooggespannen verwachtingen: verwacht je maar aan vleugjes jazz, post-rock, post-punk, post-hardcore… Is Black Country, New Road ’s werelds eerste ‘post-alles’-band? Op 5 februari kennen we het antwoord!

Over post-rock gesproken, ook Mogwai komt dit jaar met nieuw plaatwerk. Onze liefdesrelatie met deze bijzondere band gaat verder op 19 februari. Exact een maand later trakteert Lana Del Rey ons op ‘Chemtrails over the country club’. Het titelnummer al gehoord? Aanrader hoor! Komt ook naar ons toe in maart: een nieuwe van The Antlers, hun eerste in maar liefst 7 jaar!

Aan zware gitaren overigens zeker geen gebrek in 2021, want ook Cult Of Luna, Kreator, Greta Van Fleet en Cloud Nothings hebben aangegeven nieuw werk uit te zullen brengen. En volgens de geruchten zou er ook van Royal Blood, Rammstein, Megadeth, Gojira, Mastodon en Monster Magnet nieuw werk in de pijplijn zitten.

De geruchtenmolen anno 2021

De geruchtenmolen staat sowieso weer afgesteld op standje ‘genoeg windenergie genererend om een middelgrote stad van stroom te voorzien’. Zo zou Inhaler, de groep rond Elijah Hewson (één van de zonen van U2- frontman Bono), ons nog in 2021 met hun langverwachte debuutalbum verblijden. Met hun eerste singles bewezen de jonge twintigers reeds dat ze prima op eigen benen kunnen staan, dus verwacht je maar aan een dosis muzikaal vuurwerk!  

Andere misschiens zijn er van Kendrick Lamar, Rihanna, The Offspring, Garbage en Arcade Fire. Zouden die laatsten weer met een meesterwerk kunnen komen, vier jaar nadat ze met ‘Everything now’ bewezen dat ook niet alles wat ze aanraken in goud en lovende recensies verandert? En gaat het er dit jaar eindelijk van komen wat betreft nieuw plaatwerk van The Cure? Opperhoofd Robert Smith heeft alvast laten weten dat hij van de lockdown gebruik heeft gemaakt om de plaat eindelijk af te werken, en dat hij dit jaar eveneens een soloalbum wil uitbrengen. Eerst zien dan geloven, maar onze interesse is niettemin gewekt!

Eén ding is zeker: het belooft weer een boeiend muziekjaar te worden!

Er niet in geslaagd het grote aantal tips in dit artikel bij te houden? Onze excuses! Om het goed te maken, hebben we het één en ander verzameld in een handige playlist (want die maken we graag). Enjoy!

Related Images: