CE’s StripFax maart 2021

CE’s StripFax maart 2021
Kort overzicht van recent verschenen strips.

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel of een strip je al dan niet zal liggen.

Als kat en hond

‘De Gesel van de Afgrond’ is een sterk debuut van de nieuwste conceptreeks ‘Meerminnen & Vikingen’. Deze reeks vertelt de vete tussen de twee volkeren. Ieder album bevat telkens andere auteurs en de verhalen zijn afzonderlijk leesbaar. Deel één is meteen een knaller met de Jörmungand, die gebruikt wordt als wapen, en een bloeiende romance tussen een viking en een meermin. Daarbovenop geniet je van schitterende, comic-achtige vechtscènes. (Rex)

Naar de overkant

‘Parelmoerschuim’ is het tweede deel in de nieuwe reeks ‘Meerminnen & Vikingen’. Dit deel gaat over een vikingkrijgster die opgegroeid is als zeemeermin van de Hafvrues-clan, maar op jonge leeftijd achtergelaten wordt door haar familie. De jarl (hoofdman van de Vikingen) adopteert haar en maakt haar tot de krijgster die ze is. Minder heftige beelden, maar nog steeds aangename lectuur. (Rex)

Spanning troef bij de Zwarte Elfen

De nieuwste van ‘Elfen’ brengt ons naar het rijk van de gewelddadige Zwarte Elfen, waar enkele rekruten worden opgesloten in het labyrint van de citadel als straftraining. Intussen valt ook een heus drakenleger de citadel aan met hulp uit onverwachte hoek. Alweer een schitterend ingekleurd verhaal met al even fantastisch tekenwerk. De Elfen gaan hard, en we zijn maar al te blij dat uitgeverij Daedalus de albums blijft uitgeven. (Rex)

Dwerg als ‘terminator’

Het vijftiende deel van ‘Dwergen’ is bloederig. Het verhaal gaat over Oboron van het Schild, die halfdood in de afgrond ligt aan het begin van het verhaal. Stilaan komen zijn herinneringen terug, waarna zijn missie duidelijk wordt. Het verhaal bevat heel wat slachtpartijen waarin de Dwerg fungeert als ‘terminator’. De goblins moeten eraan geloven. Actie troef dus in het nieuwste deel. Een avontuur met een dynamische tekenstijl! (Rex)

De échte Jack The Ripper (?)

‘Man van het jaar’ behandelt in elk nummer een persoon die de geschiedenis op een of andere manier heeft veranderd. Velen beschouwen Jack The Ripper als de eerste seriemoordenaar ooit. Wie hij was, weet niemand met zekerheid. In dit geval gaan we ervan uit dat Aaron Kosminski de echte Jack is. We zien de haat in Aarons ogen en hoe een mysterieuze man enkele prostituees afslacht als een beenhouwer. Het feit dat Kosminski een barbier is en dus goed met messen overweg kan, maakt hem nog verdachter. Deze cold case krijgt je stil, vooral omdat het verbazingwekkend is hoe hij nooit effectief gepakt werd door de politie en er nog steeds gezocht wordt naar de echte dader. (Rex)

Urbanus bij de brandweer

In de nieuwste Urbanus gaat ons hoofdpersonage op zoek naar de liefde en probeert hij indruk te maken op de meisjes. Nadat de brandweer hem tweemaal te kakken zet, beseft hij dat zij wel populair zijn. En voilà, dan ontstaat Urbanus de brandweerman! Alleen verontrust het katje op de laatste pagina ons: nog zeven avonturen … (Rex)

USS Constitution: heerlijke boten, verdomd moeilijk als maritieme leek

1803. Pierre-Mary Corbières’ geheim is onthuld door Powlett: ‘hij’ is een ‘zij’. Het schip zet de blokkades voort, maar krijgt minder te maken met de Barbarijse aanvallen. Tijd voor herstellingen dus. Franck Bonnets tekenwerk is vrij statisch, maar wat kan die man boten tekenen! Het glossarium achteraan is ook een must, want anders is dit voor schepenleken quasi Chinees. (Rex)

Frisse zombiestrip

Yan is een uit de dood ontwaakte tiener. Hij zet in deel twee zijn zoektocht als zombie verder naar zijn moordenaar. Hiervoor krijgt hij hulp van zijn goede vriend Nicholas en zijn crush Alice. Het zijn tenslotte ook twee van de weinigen die Yans geheim kennen. ‘Dood en opgegraven’ is een veelbelovende jeugdreeks die, na een sterk debuut, gewoon opnieuw bevestigt. Hoewel de dood centraal staat, komt de strip met een licht komische toets levendig over. (Rex)

Dagboek van een ervaringsdeskundige

Cover Dagboek van een maankind

Dit is een beklijvend verhaal van de scenarist van ‘Het dagboek van Cerise’. Het gaat over een puberend meisje dat een dagboek vindt van een jongen, die geen zonlicht kan verdragen. Zij gaat op zoek naar de eigenaar en komt zo nog meer over hem te weten. Een opvallend serene kijk op het moeilijke leven dat kinderen met deze ziekte moeten doorstaan. Nalin illustreert dit prachtig met warme tekeningen die aan ‘Gung Ho‘ doen denken. Een prima jeugdstrip die ongetwijfeld ook de ouders bekoort. (Pep)

In stilte ploegde hij voort …

cover Boerke 10 Ontgoocheld

Pieter De Poortere ontgoochelt zelden met Boerke en ook in deze bundeling over helden allerhande is het veel meer raak dan mis. Niet alleen zijn de (meestal cynische) grappen leuk, ook de tekeningen zorgen voor een glimlach op het gezicht. Deze keer moeten onze moderne afgoden eraan geloven: de bekende super-, rock-, film- en striphelden. Zelfs Bert en Ernie zijn niet veilig voor de bijtende humor. Nu is het vooral uitkijken naar de animatiereeks die vandaag (29 maart) start op Canvas. (Pep)

Voor wie geen baat heeft bij kaars en bril

cover Vreemde vogels

Nu de scholen amper open zijn, kunnen we ons tot strips wenden om wat bij te leren. Over de ‘aves’ bijvoorbeeld, zoals in deze ‘Vreemde vogels’ staat uitgelegd. Geen saaie leerstof, maar een perfecte mix van grappen en weetjes. Ook volwassenen steken hier wat van op. Of weet jij al wat een uilnachtzwaluw is? Of wist jij dat een gierzwaluw in zijn leven 4,5 miljoen kilometer kan afleggen? Zo ja, dan nog is het aangenaam verpozen tussen al deze vreemde, maar soms heel grappige vogels. (Pep)

Niets menselijks is hen vreemd

cover Reniassance permafrost

De (voorlopige) afsluiter van deze leuke sciencefictionserie ontgoochelt niet. De trilogie is een perfecte mix tussen actie en slim drama over wat er zou gebeuren als een vreemde mogendheid onze bijna verloren planeet bezet om ze te beschermen tegen zijn grootste roofdier: de mens. Blijkbaar hebben de buitenaardsen ook hun problemen, want door politiek gekibbel en budgettaire redenen kan de bezetting maar drie eeuwen duren in plaats van de geplande vierhonderd jaar. Leuke ideeën die het verdienen om uitgewerkt te worden in een vervolg. (Pep)

Related Images: