BEst of the buNLch #3

BEst of the buNLch #3
Madou, foto: Serge Goderie

BEst of the buNLch: de beste nieuwe maar nog te onbekende muziek uit België en Nederland (en heel soms van ergens anders) die je gewoon gehoord moet hebben, elke ‘om de zoveel tijd’ samengesteld door Cutting Edge.

De tweede van twee edities vol Belgisch talent, ter ere van de Week van de Belgische muziek!

Hou zeker ook onze immer groeiende BEst of the buNLch-playlist op Spotify in de gaten voor meer kersverse parels uit de Lage Landen!

Madou – ‘Ronquières’

Wie: Vera Coomans, Jan Devos en Wiet van de Leest, na liefst 40 (!) jaar opnieuw Madou
Klinkt als: Brussels by dusk
YouTube Spotify

In de vroege jaren ’80 bleef Madou nog net lang genoeg bestaan om één cultklassieke plaat op België los te laten, en vervolgens in het niets te verdwijnen toen bleek dat de wereld nog niet klaar was voor hun unieke mix van new wave, chanson en dub met confronterende Nederlandstalige teksten. Dankzij de impuls van een nieuwe generatie (Thomas Devos, zoon van Jan en Vera, en Louis van de Leest, zoon van Wiet) maakt Madou nu een doorstart. Het sfeervolle ‘Ronquières’ is een imposante voorbode die uit dezelfde elementen als toen is opgebouwd, maar nog immer fris klinkt, en nu hopelijk niet op dovemansoren zal vallen.     

WOOLVS – ‘Earth’

Wie: Een soort eigentijdse supergroep met leden/sidemen uit Bombataz, SCHNTZL en An Pierlé Quartet
Klinkt als: In een vliegtuig uit het raam kijken hoe alles kleiner en kleiner wordt
YouTube Spotify

Jazzy, rafelig, bezwerend, hypnotiserend … Ooit al eens in een poef neergeploft waarvan je nooit verwacht had dat ie zo extreem comfortabel zou zitten, en waar je veel langer in blijft hangen dan verwacht? Wel, luisteren naar ‘Earth’ roept exact hetzelfde gevoel op. Een debuutplaat genaamd ‘Evening planning’ volgt later dit jaar. WOOLVS, jullie weten ons bij deze te vinden!    

Badi feat. Boddhi Satva & J.O.J. – ‘Chocolat’

Wie: Badi is een Brusselse rapper die zijn Congolese roots graag in zijn muziek verwerkt. Ervaren rot Boddhi Satva laat het geheel extra knetteren dankzij zijn kenmerkende ancestral soul-geluid.
Klinkt als: Jouw favoriete chocoladereep
YouTube Spotify

In de imposante muzikale geschiedenis van Congo is het geweldig snuisteren. De Brusselse Badi doet gelukkig meer dan gewoon een exotisch aanvoelende beat gebruiken om zijn raps overheen te plaveien. In de plaats daarvan komt hij met een geluid dat op zichzelf als een smeltkroes aanvoelt, en slaat hij samen met Boddhi Satva de handen in elkaar om er een ruimtelijk, sierlijk en toch goed doorsmakend chocoladereepje van te maken. Hoe vaker je hiervan proeft, hoe lekkerder het wordt. Knap!

Badi en ‘Chocolat’. Smelten maar!

CONRAD – ‘The Marollian man’

Wie: Achter CONRAD gaat niemand minder dan journalist Bart Cornand (o.a. Knack) schuil
Klinkt als: Johnny Cash die een ode brengt aan Toots Thielemans
YouTube Spotify

Na een half leven lang voornamelijk geschreven te hebben over de meest illustere sterren uit de Belpop-geschiedenis, vond Bart Cornand de tijd stilaan rijp om ook over hen te zingen. Aldus staat in ‘The Marollian man’ Toots Thielemans centraal, en hoe de Brusselse ket met zijn gigantische talent de grootste jazzartiesten van Amerika voor hem op de knieën kreeg. ‘The Marollian man’ is een sfeervolle folksong met charmante ‘country twang’, en op zichzelf ook een uitstekend geheugensteuntje om ook ‘Bluesette’ nog eens op te leggen. De EP ‘Songs of hope and grit’ volgt deze zomer.

Aprile – ‘Giving up time’

Wie: Aprile, het geheime wapen van Luik
Klinkt als: Een funky baslijn die gelukzalig door de stad kuiert
YouTube Spotify

In Vlaanderen en Nederland kennen we hem nog niet zo goed, maar in het Luikse maakt Aprile al een tijdje evenveel furore als de wafels. Met ‘Giving up time’ levert de zanger andermaal een vlot boppende popsong af, dat de verwachtingen voor de gelijknamige debuut-EP extra op scherp stelt.  

NeverTheHero – ‘Hero’

Wie: Vier ervaren rotten met weinig geluk (althans, voorlopig nog…)
Klinkt als: Een rockende beginselverklaring van heb ik jou daar
YouTube Spotify

Aan een kar die zich op drijfzand of een ton modder bevindt kan je nog zo hard trekken, wegzinken doet ie toch. Een les die de leden van NeverTheHero elk afzonderlijk geleerd hebben tijdens hun avonturen in muziekland, en die zelfs de inspiratie leverde voor de naam van hun nieuwste band. Maar dat het nu menens is, bewijzen de West-Vlamingen met het krachtige ‘Hero’, een potige rocker eerste klas. The times they are a-changing, hopelijk ook voor NeverTheHero.    

De vorige BEst of the buNLch Belpop-special gemist? Je vindt ‘m hier …

  

Related Images: