BEst of the buNLch #4: Neil Young-gitaarsolo’s, West-Vlaamse beats, de Kerk Van Slint …

BEst of the buNLch #4: Neil Young-gitaarsolo’s, West-Vlaamse beats, de Kerk Van Slint …
Chantal Acda (foto: Jurgen Augusteyns)

BEst of the buNLch: de beste nieuwe maar nog te onbekende muziek uit België en Nederland (en heel soms van ergens anders) die je gewoon gehoord moet hebben, elke ‘om de zoveel tijd’ samengesteld door Cutting Edge. Hou zeker ook onze immer groeiende BEst of the buNLch-playlist op Spotify in de gaten voor meer kersverse parels uit de Lage Landen!

Chantal Acda – ‘Disappear’

Wie: Chantal Acda, Nederlandse expat in Antwerpen
Klinkt als: een bezwerende folkrocksong, met een Neil Youngesque-gitaarsolo als uitsmijter
YouTube Spotify

Op 26 maart verschijnt Chantals nieuwste album ‘Saturday moon’. En dat dat wel eens een zeer bijzondere plaat kan worden, bewijst vooruitgestuurde single ‘Disappear’: een nummer dat traag en melodisch begint, maar al snel steeds meer gaat knetteren om uiteindelijk op goddelijke losse schroeven te belanden. Leuk weetje: Mimi Parker en Alan Sparhawk van de legendarische slowcore-band Low werkten mee aan de song. 

Loud Love – ‘Vox populi’

Wie: hardcore punk-beloften uit eigen land
Klinkt als:  Hoezo, ‘punk is dood’?
YouTube Spotify

Het leven lachte Loud Love luid toe begin 2020: een goed ontvangen debuut-ep onder de arm, boekingen voor punkfestivals tot ver buiten de landsgrenzen, legendarische metalband Life Of Agony die tot de fanclub toetrad, en toen … Maar in plaats van bij de pakken te blijven neerzitten (noem één ding wat minder punk is) werd tussen het lockdownen door dan maar werk gemaakt van een tweede ep. ‘Vox populi’ is de eerste, meteen super veelbelovende afgevaardigde, onder het motto ‘schreeuwen kan deugd doen’.  

Shlundee – ‘Himawari’

Wie: Shlundee alias Indy Erens, naar Brussel ingeweken dj die van gulzigheid een mooie deugd maakt
Klinkt als: om middernacht door de uitgaansbuurt van Bangkok lopen 
YouTube Spotify

‘Originele muziek maken die je nog niet eerder gehoord hebt’ was de ambitieuze beginselverklaring van Shlundee. Of dat gelukt is met ‘Himawari’ mag iedereen voor zichzelf bepalen, maar vast staat dat beats bakken en sfeer creëren wel twee specialiteiten zijn van Erens (en nee, dat zegt niet alleen zijn Miranda). ‘Himawari’ heeft het jachtige, neonverlichte en broeierige van Oosterse grootsteden in zich, zit propvol maar klinkt toch gestroomlijnd. Meer fraais is te vinden op de recent verschenen ep ‘Wait, what?’.

Chillow – ‘Slapeloas’

Wie: Chilo Derieuw uit Izegem, West-Vlaanderen
Klinkt als: ’t Hof Van Insomnia
YouTube Spotify

En in Izegem? Daar mengde producer Chillow lome hiphopbeats met rokerig-jazzy instrumenten en een soulvol fluitje, kroop vervolgens in bed maar kon de slaap niet vatten, en doopte zijn nieuwe compositie de volgende ochtened ‘Slapeloas’. Ook bij mensen die het West-Vlaams niet machtig zijn, hoort dit op repeat.     

Chillow: ‘Slapeloas’ maar strijdlustig (foto: Lewis Prempeh)

Boogie Beasts – ‘Bring it on’

Wie: Het Vlaams-Waals Verbond (2 Vlamingen, 2 Walen)
Klinkt als: The Black Keys die in de Ardennen met hun toerbusje in panne vallen
YouTube Spotify

Een vette groove, een goeie riff, een zangpartij vol ‘bad attitude’, wat wil een rockminnend mens nog meer? ‘Bring it on’: de Boogie Beasts dragen de luisteraars het niet alleen op, maar hebben het zelf ook gedaan.   

Hi Hawaii – ‘Saturday’

Wie: Jens Bouttery en Lennart Heyndels uit Brussel (niet Honolulu)
Klinkt als: The Postal Service met een gitaarsolo
YouTube Spotify

De net niet-gelijknamige eilandengroep lijkt tegenwoordig verder weg dan ooit, maar voor een dosis zon tussen je oren kan je vanaf nu gelukkig altijd aankloppen bij de mannen van Hi Hawaii. Het ultra-vrolijke ‘Saturday’ is een voorbode op debuutalbum ‘The list’, dat op 19 maart uitkomt en bij deze op ons verlanglijstje staat.

Butch Kassidy – ‘Heath’

Wie: Een bende jonge honden uit LDN
Klinkt als: Meer moois van de nieuwe Britse rocklichting die allemaal een kapotgespeelde lp van ‘Spiderland’ van Slint in de kast hebben staan
YouTube Spotify

Niet Belgisch, niet Nederlands, maar dit moet je gehoord hebben: de debuutsingle (!) van de Londense band Butch Kassidy, een postpunk-sloopkogel van tien minuten. Even intens als de laatste scene van een goeie thriller, even verslavend als je favoriete tv-serie. Kortom, van deze ‘sundance kids’ verwachten wij stiekem grote dingen.

De vorige BEst of the buNLch gemist? Je vindt ‘m hier!

Related Images: