De bedwelmende trip van Suura

De bedwelmende trip van Suura

Suura – ‘Stuve’ 3 out of 5 stars

Jazzensemble Suura laat weer van zich horen. Dit kwartet bestaande uit gitarist/componist Nicolas Van Belle, accordeonist Stan Maris (Kreis, Erem,..), contrabassist Emanuel Van Mieghem en saxofonist Benjamin Hermans brengt na een fraai debuut (‘Luwte’) en een korte, vier tracks tellende live-EP (‘Live at de koer’) met gepaste trots nieuw werk uit.

Live spelen

Op hun derde plaat (uit via het Gentse Bwaa label) brengt de groep rondom bezieler Van Belle elf nieuwe, oorspronkelijke composities. Goeddeels nieuw werk dus. Al waren tracks zoals het fraai openbloeiende, elegische ‘Lumro’ eerder al te horen op de eerder verschenen live-EP. Het maakt inzichtelijk dat deze groep vaak best lang blijft werken aan nieuwere composities. Net zoals het duidelijk maakt dat het groepsgeluid grotendeels vorm krijgt via live-improvisatie.

Niet eens zo verrassend dus dat de nieuwe plaat tot stand kwam tijdens een artistieke residentie in het Mechelse KC Nona (november 2022), een plek waar jongere (jazz)bands en artiesten al wel eens vaker de nodige ruimte en tijd krijgen om te werken aan nieuwe muziek. Nu, ook Suura moet het grotendeels hebben van liveconcerten. Zo was deze band al wel vaker te zien en horen en dat op diverse kleinere en grotere (jazz)festivals (Gent Jazz, Leuven Jazz, KAAP, Footprints, Citadelic,..). Deze ervaringen spelen ook een best belangrijke rol op het alweer goeddeels live opgenomen ‘Stuve’ album.

Artistieke spreidstand

Soms klinken composities zoals ‘Lesti’ ronduit dromerig en filmisch. Maar evengoed vind je composities zoals het net wat lieflijkere ‘Papillon de nuit’ terug. Die laatste draagt zoals de titel al aangeeft eerder avondlijke sferen in zich. Het zegt meteen ook iets over de spreidstand van de groep. Zo hoor je meteen de invloed van folkmuziek uit het Hoge Noorden. Meer bepaald tijdens atmosferische, wonderlijk mooie tracks als ‘Seles’ of ‘Zeilboot’. Evengoed hoor je een directe verwantschap met klassieke muziek en met warmbloedige ambient. En met ‘Drievelnis’ duikt dan weer een voorzichtig experiment op. Zo hoor je een met lichte toefjes elektronica geïnfuseerde samenwerking met de Australische drummer/producer & componist Joe Talia, die het rijke groepsgeluid van Suura voedt en nieuwe impulsen geeft.

Als jongere jazzband brengt Suura niet direct instant behapbare muziek. Veeleer zoekt dit kwartet het terrein op van vrijuit meanderende en traag insijpelende muziek die de luisteraar langzamerhand in een lichte roes brengt. En we zouden het haast vergeten, maar niet enkel de contemplatief ingestelde muziek is om van te snoepen. Hetzelfde geldt immers voor ook het mooie artwork van Broos Stoffels.

Suura stelt de nieuwe plaat ‘Stuve‘ live voor tijdens de releasetour.

Related Images: