Chillow laat ons meegenieten van zijn ‘Pauze’

Chillow laat ons meegenieten van zijn ‘Pauze’

Chillow, ‘Pauze’ 4 out of 5 stars

Na een goed jaar voorpret zijn Chillow en zijn ‘Pauze’ nu eindelijk onder ons. Hoe de beste man het er op zijn solodebuut vanaf heeft gebracht? Lees vooral verder, zouden wij zeggen, maar dat het lang geleden is dat we een artiest zo afgeraden hebben te doen wat zijn albumtitel beloofd (wellicht sinds ‘Ready to die’ van Iggy & The Stooges), mag zeker een indicatie zijn van onze waardering.

Neo-soul in het West-Vlaams

Na samenwerkingen met onder andere Brihang, Flip Kowlier en El Da Sensei is ‘Pauze’ de solo-vuurdoop voor de producer, DJ en zanger uit West-Vlaanderen. Wie een full-on hiphopplaat verwacht, is er echter aan voor de moeite. ‘Pauze’ ademt neo-soul, een genre dat we nog niet vaak gehoord hebben in het West-Vlaams, maar de combinatie werkt wonderwel. Het zorgt voor een album met een slaapdronken sfeertje, optimaal passend bij het moment waarop de diepe nacht overgaat in de vroege ochtend. Erg fijn.

Terwijl Chillow zich doorheen de nummers croont alsof hij nooit anders gedaan heeft, zorgen de gastrappers die hij doorheen de plaat aan de bal laat komen voor de nodige dosis afwisseling en peper. Vooral de gastverse van Walter Ego op ‘Beeld’ is er eentje om in te kaderen, hij maakt het nummer eigenhandig tot één van de toppers van dit schijfje.

Chillow levert eersteklas nachtsoundtrack

Naar het einde toe dreigt de chille vibe die ‘Pauze’ zo kenmerkt evenwel af en toe wat van het goede teveel te worden. Dan wens je dat Chillow er op gezette tijden toch wat meer de beuk in had gegooid, een beetje zoals wanneer hij heel even de drums laat invallen op ‘Gelijk’ om die er meteen weer uit te halen. Er hadden van ons gerust meer van dit soort opveermomentjes mogen inzitten. Ook goed dat prijsbeest ‘Dichter’, met afstand het meest catchy nummer van de plaat, op het einde geprogrammeerd staat, zodat er op de valreep toch een beetje momentum terugkeert. 36 minuten was met andere woorden zeker genoeg voor dit project. Een pauze mag natuurlijk ook niet te lang duren.

Maar dat is eigenlijk onze enige kanttekening. ‘Pauze’ is een uitstekend neo-soulalbum geworden waarop Chillow nog maar eens toont dat hij veel in zijn mars heeft. De volgende keer dat je tipsy terugkeert van een goed feestje en nog niet meteen zin hebt om naar bed te gaan, weet je bij deze welk album op te zetten. Maar spaar je eerste luisterbeurt van dit fijne album zeker niet op tot dan.

Related Images: