Het wordt beter bij Op de Beeck

Griet Op de Beeck, ‘Het wordt beter: hoe je vrij en voluit kunt leven’
Met Het wordt (nooit) beter schrijft Griet Op de Beeck een voor haar atypisch boek. Voor het eerst gaat ze de non-fictie-toer op, al blijkt het boek qua thematiek nauw aan te sluiten bij haar eerdere romans. Thema’s als zelfhaat en suïcide komen hier op een veel directere manier aan bod. Op de Beeck was nooit zo persoonlijk en openhartig. Die eerlijkheid is te bewonderen.
Het wordt beter beschrijft de mentale tocht die Op de Beeck maakte sinds haar kindertijd. Haar levensverhaal is een rollercoaster. Pieken en diepe en diepere dalen. Het succes dat ze als schrijfster had, helpt uiteraard niet om haar jeugdtrauma’s te verwerken. Na talloze behandelingen en therapeuten blijft Op de Beeck worstelen.
Verandering kan je leren
Vier jaar geleden komt het kantelmoment. Op het moment dat Op de Beeck volledig instort en zelfs de donkerste oplossing concreet overweegt, stelt een vriendin voor een opleiding te volgen om te leren omgaan met trauma. De weg naar traumaverwerking en heling ligt open.
Ondanks aanvankelijke bezwaren geeft de opleiding Op de Beeck perspectieven en kansen. Het smaakt al snel naar meer en Op de Beeck verdiept zich gulzig in o.a. Internal Family Systems (IFS) met of zonder psychedelica, EMDR en verschillende soorten lichaamsgerichte therapie. Dit scala aan verschillende therapievormen maakt haar vandaag naar eigen zeggen ‘een nieuw persoon’. Ze heeft het verleden ten dele achter zich gelaten. Ze herschreef haar eigen verhaal.
Kortstondige en grootse ontmoetingen
Het wordt beter leest als een trein. Het boek zet verschillende ontmoetingen en therapieën op een rij en is een eerste kennismaking met nieuwe therapieën. We duiken wetenschappelijk niet erg diep. Het wordt beter heeft als eerste en belangrijkste bedoeling kennis toegankelijk te maken voor een groter publiek. Een mooie ambitie, maar voor mensen die recente internationale ontwikkelingen in de psychologie en psychotherapie volgen, is het boek daarom misschien minder interessant. Het is niet zo dat hier veel nieuws te lezen valt.
Ook het vele verwijzen naar bekende namen werkt soms op de zenuwen. Fijn voor Op de Beeck dat ze therapieën, lezingen en persoonlijke consultaties kan volgen bij de besten van het vakgebied, maar voor de meeste mensen is dit niet haalbaar. Op de Beeck zegt dan wel nu en dan dat ze heel goed beseft hoe bevoorrecht ze is, het innerlijke kind van de lezer kan erg onzeker of afgunstig worden van het vermelden van al die grote persoonlijkheden bij voornaam.
Vijftig tinten grijsgebied
Los daarvan beschrijft Het wordt beter het individuele psychologische proces erg onbevooroordeeld. Op de Beeck bekijkt voor- en nadelen van een groot aantal therapieën en pretendeert nergens de wijsheid in pacht te hebben. Het boek stelt veel vragen en heeft oog voor het grote grijze gebied van de nuance.
‘Wie ben je bij een geliefde als je zo radicaal het signaal hebt gekregen dat jouw noden en wensen er niet toe deden? Wat doe je in relaties als je geneigd bent … diegene uit te kiezen die je ten diepste bevestigt in je zelfbeeld, zelfs als dat eigenlijk beschadigend is?’
Op de Beeck ziet haar eigen parcours zeker niet als zaligmakend en benadrukt dat elk individu een eigen unieke aanpak nodig heeft. Het is een boek met open blik, en met ruimte voor wat de toekomst brengen kan.
‘Als je als mens in deze samenleving verantwoordelijkheid wil nemen is jezelf leren kennen, begrijpen waar je angsten, vooroordelen en overtuigingen vandaag komen, om er van daaruit mee aan de slag te gaan, een prachtig standpunt.’
Boek of consult?
Kortom, Het wordt beter leest vlot, en is zeker interessant voor mensen die meer willen weten over omgaan met trauma. Bovendien geeft het boek een goede en bevattelijke inleiding tot en overzicht van hedendaagse therapieën in de psychologie. Verder is ook de lijst van gebruikte en vermelde naslagwerken en boeken en namen erg interessant voor ieder die zich verder wil inlezen.
Op de Beeck wil individuele anderen helpen waar ze kan en heeft oog voor het maatschappelijk belang van mentaal welbevinden, daarvan getuigt het boek zeker. Vanaf nu wil ze dat niet enkel als schrijver doen, maar dus ook als therapeut. U moet wel even geduld hebben als u bij haar op consultatie wil, ze heeft intussen een wachtlijst om u tegen te zeggen. Een boek met bijhorende interviews kan dus perfect werken als visitekaartje.
