Live vanop de Boekenbeurs
Twee dingen om toe te voegen aan de lijst van ‘zaken die in 2020 een tikkeltje anders zijn’: boekhandels zijn (eindelijk) erkend als essentiële winkels, de jaarlijkse Boekenbeurs gaat online door.
Dit jaar dus geen honderdduizend bezoekers in Antwerp Expo, geen honderdduizenden uitgestelde boeken, geen bijna duizend auteurs die live zitten te signeren. En toch zijn de expohallen niet leeg. Wat er wel staat is een bureau, twee gezellige zetels en een aantal rekken met kamerplanten. In deze setting nodigt boekenliefhebber en radiomaker Tom De Cock auteurs en mensen uit het vak uit voor een coronaproof gesprek. Het resultaat is een heuse Boekenmarathon.
300 interviews
Net zoals op live-edities is er voor elke lezer wat wils: Tom De Cock spreekt met debutanten en internationale namen, met dichters en auteurs van kookboeken. Deze mensen nemen alvast plaats in de zetel: Michaël Brijs, Johan de Boose, Herman Brusselmans, Chris de Stoop, Kader Abdolah, Pieter Waterdrinker, Peter Holvoet-Hanssen, Arthur Japin, Rob Van Essen, Dirk De Wachter, Gaea Schoeters, Nicole Krauss, Ilja Leonard Pfeijffer, debutanten Joost Omen en Hans Depelchin …
De gesprekken gaan dagelijks door van 12 tot 20 uur, op zondag van 13 tot 21 uur. Elke dag kun je de livestream volgen op vrt.nu. Wie er op welk moment komt aanschuiven, vind je in het programma van de Boekenbeurs.
Een gesprek gemist? Herbeleef de mooiste gesprekken met o.a. Aya Sabi, Aleksandr Skorobogatov en Paul Demets op vrt.nu.
Nieuwe Vlaamse Literatuurprijzen
Ondanks de start in mineur op één november – twee dagen voor de nieuwe lockdown – bracht minister van Cultuur Jan Jambon ook een lichtpuntje bij de start van de Boekenmarathon. In het openingsgesprek kondigde hij twee nieuwe Vlaamse Literatuurprijzen aan, die vanaf 2022 uitgereikt zullen worden: één voor fictie en non-fictie en één voor kinder- en jeugdliteratuur.
Vé Bobelyn, de organisator van de Boekenbeurs, is alvast blij dat Vlaanderen opnieuw zijn eigen prijs krijgt. Dat was niet meer het geval sinds de Fintro Literatuurprijs (vroeger bekend als de Gouden Boekenuil) er in 2017 mee ophield. De naam en het prijzengeld zijn nog niet bekend. Maar bij een ‘prestigieuze prijs’ hoort een ‘prestigieus bedrag’, aldus Jambon.
Maar strips vallen weer buiten de prijzen….
https://stripgids.org/2020/11/04/opiniestuk-en-wat-met-de-stripprijzen/