Dictaphone levert de soundtrack, de luisteraar de film

Dictaphone levert de soundtrack, de luisteraar de film

Dictaphone, ‘Goats & distortions 5’ 3 out of 5 stars

Op hun vijfde plaat (voor de nieuwkomers, die heetten trouwens niet ‘Goats & Distortions 1 t.e.m. 4’) gaan ze bij het Belgisch-Duitse Dictaphone vrolijk verder met waar ze al even het beste in zijn. Namelijk: atmosferische jazz/ambient-muziek maken die beelden oproept van kapotgeschoten bunkers, roestende autowrakken aan de rand van de woestijn, en meer post-apocalyptische troosteloosheid. Kortom, het belooft weer een gezellige boel te worden!

Bakken sfeer

Een greep uit het Dictaphone-arsenaal: onheilspellende baslijnen, krakende, vervormde elektronische klanken, spoken word-gebrabbel, een treurige saxofoon die af en toe heel even door de gitzwarte smogwolken weet te breken … ‘Goats & distortions 5’ zou de ideale soundtrack kunnen zijn bij een film over een man die vaszit in een iets te krappe schuilkelder na een atoomexplosie, en daar moet zorgen voor ’s werelds laatste avocadoplantje. Of voor een film over een groep overlevers die zich hebben ingesloten in de parkeergarage van een groot winkelcentrum, omdat ze de enige zijn die nog niet besmet zijn met een nieuw supervirus. Of een film …

En zo kunnen we nog wel even doorgaan, want Dictaphone is er met ‘Goats & distortions 5’ in geslaagd om een uitermate sfeervolle luisterervaring te kneden. Steeds wanneer de muziek wat ter plaatse blijft trappelen en dreigt te verzanden in stuurloos geneuzel, wordt er een nieuw thema, geluid of sfeerversterker geïntroduceerd zodat het geheel toch boeiend genoeg blijft. Door de speelduur aan de korte kant te houden (na 38 minuten zit ‘Goats & distortions 5’ er alweer op), blijft er sowieso niet veel tijd over om je te vervelen. Wat ons betreft een goeie zet.

Goats & distortion & motregen

En zo komt Dictaphone opnieuw aanzetten met een boeiende, sfeervolle plaat die het vooral op de achtergrond goed zal doen. Bijvoorbeeld wanneer je op de bank een cyberpunk-boek zit te lezen. Of wanneer het buiten al urenlang motregent. Maar fans van (eerder rustige) jazz en ambient, die moeten zeker ook een paar keer met de volle aandacht naar dit plaatje luisteren. Om er dan zelf de film in hun hoofd bij te verzinnen. ‘Goats and distortions 5: now playing in a cinema in you’.

Zin om nog meer nieuwe Belgische muziek te ontdekken? Neem een kijkje in onze BEst of the buNLch-artikelenreeks én Spotify-playlist!

Related Images: