BEst of the buNLch #2

BEst of the buNLch #2
WIM Foto credit: Lars Bauwens

BEst of the buNLch: de beste nieuwe maar nog te onbekende muziek uit België en Nederland (en heel soms van ergens anders) die je gewoon gehoord moet hebben, elke ‘om de zoveel tijd’ samengesteld door Cutting Edge.

De eerste van twee edities vol Belgisch talent, ter ere van de Week van de Belgische muziek!

Hou zeker ook onze immer groeiende BEst of the buNLch-playlist op Spotify in de gaten voor meer kersverse parels uit de Lage Landen!

WIM – ‘Kampioenen’

Wie: De Leuvense rapper WIM (PhilliBustas) op het solopad
Klinkt als: old school leeft!  
YouTube Spotify

Kampioen zijn is plezant? Alleen op de televisie, weet WIM. Zijn stem danst een grimmig dansje op de beat terwijl hij ware woorden spuit zoals Balthazar Boma catchphrases, en brengt zo op zijn manier het ‘conscious hiphop’-genre weer tot leven, Leuven-style. Een volledige plaat, ‘Luistervuur’ genaamd, volgt op 12 maart.  

Nir Shemmer – ‘I don’t know just why’

Wie: Nir Shemmer, aka de Belgische Gram Parsons
Klinkt als: James Taylor, zwevend tussen mooie droom en trieste werkelijkheid
YouTube Spotify

Gram Parsons en James Taylor hebben we al, en zo kunnen we nog een hoop Laurel Canyon-songwriters uit de vroege jaren ’70 herkennen in het werk van Nir Shemmer. Geeft dat? Eigenlijk geen grammetje! ‘I don’t know just why’ is een mooi, meeslepend liedje met prachtige backing vocals van niemand minder dan Amerikaanse folkzangeres Lauren Balthrop.

Go March – ‘Zipp’

Wie: Antwerps postpunk-trio dat de synths graag laat ronken
Klinkt als: Verdwalen in cyberspace in een gestolen sportwagen
YouTube Spotify

De beuk erin! Waarin? De vierde dimensie natuurlijk! Dat Go March zich ook op derde album ‘III’ (release: 22 april) niet gaat inhouden, bewijzen de boys dubbel en dwars met ‘Zipp’. Bouwt op een geweldige manier op naar een zinderende climax en krijgt aldus onze voetjes moeiteloos van de vloer. Waarde landgenoten, ga dit luisteren!  

De gezichten van Go March wanneer ze zien dat ze BEst of the buNLch zijn

Meskerem Mees – ‘Seasons shift’

Wie: Rock Rally 2020-winnares Meskerem Mees, aan-de-weg-timmeraar van het zuiverste water
Klinkt als: Als Simon en Garfunkel samen een kindje hadden geadopteerd en opgeleid  
YouTube Spotify

Het kan soms opvallend moeilijk zijn om Rock Rally-winnaars niet uit het oog te verliezen. Laat ons dus vooral niet vergeten dat Meskerem Mees onder ons is, en hopelijk ooit eens met ons rond een kampvuur wil zitten met een akoestische gitaar op de schoot (een mens mag dromen, toch?). ‘Seasons shift’ is opnieuw een prachtig, emotioneel, klein gehouden liedje waarmee deze dame weer wat verder uitloopt op de concurrentie. Meskerem Mees? More like Merckxerem Mees! #slechtstewoordgrapvandepost       

Abel Ghekiere – ‘Love supreme’

Wie: Abel Ghekiere, oude romanticus in het lichaam van een jonge jazzartiest
Klinkt als: Hand in hand met je crush door de besneeuwde velden wandelen
YouTube Spotify

Je jazznummer ‘Love supreme’ noemen, dat getuigt van lef (of op zijn minst het kennen van je klassiekers). Gelukkig heeft Abel wel kaas gegeten van componeren en is zijn ‘Love supreme’ een sfeervol filmisch krakertje geworden dat moeiteloos op repeat kan. In april volgt het debuutalbum ‘Voor het verdwijnt, en daarna verschijnt’. We zijn benieuwd!   

The Bluesbones – ‘Find my way out’ (live)

Wie: Een van de populairste bluesbands van het moment in de VS, afkomstig uit … Vlaams-Brabant
Klinkt als: Het ultieme bewijs dat het niet uitmaakt van waar je bent, zolang je de blues maar in je voelt  
YouTube Spotify

Een livetour kriskras door Amerika zit er door de coronacrisis helaas niet in voor The Bluebones, ondanks het succes van ‘Live on stage’. Dit was in december eventjes het bestverkochte bluesalbum in de VS, een unicum voor een groep van het Europese vasteland. Jouw concerthonger kunnen ze er paradoxaal genoeg wel een beetje mee stillen, tenminste, als een dampende, schurende brok blues je niet afschrikt.

Meer BEst of the buNLch? Deel 1 vind je hier

Related Images: