BEst of the buNLch #1

BEst of the buNLch #1
Foto: Zeb Coune

De beste nieuwe maar nog te onbekende muziek uit België en Nederland (en heel soms van ergens anders) die je gewoon gehoord moet hebben, elke ‘om de zoveel tijd’ samengesteld door Cutting Edge.

Met deze keer: Kids With Buns, Joris, Red Red en Forget Soon Stargazer uit België, en Anneke Van Giersbergen uit Nederland!

Hou zeker ook onze immer groeiende BEst of the buNLch-Spotify-playlist in de gaten voor meer kersverse parels uit de Lage Landen!

Kids With Buns – ‘1712’

Wie: Marie Van Uytvanck en Amber Piddington uit Sint-Niklaas, onze ‘cover stars’ van deze editie (en kersverse De Nieuwe Lichting-winnaars, proficiat dames!)
Wat: Een confronterend indiepop-nummer over grensoverschrijdend gedrag, dat hulplijn 1712 stevig in de kijker zet.
YouTube Spotify

In het lockdownjaar 2020 kregen de hulpverleners van 1712 meer oproepen over grensoverschrijdend gedrag dan ooit tevoren. Met hun gelijknamige single stellen de dames van Kids With Buns die steeds meer op de voorgrond tredende problematiek flink aan de kaak. Het werd een ijzersterk, catchy-als-een-verkoudheid indiepopliedje met een geweldig refrein.

Geschiedenisfreaks die dachten dat ‘1712’ naar het jaartal refereert en dus een nummer zou zijn over de geboorte van Beethoven of de Spaanse Successieoorlog, mogen bij deze treurend het hoofd laten hangen. De rest van ons moet direct aan het luisteren gaan!

Joris – ‘Picasso’

Wie: Joris Longin, een 56-jarige hedendaagse troubadour uit Werchter
Wat:
Een groezelig maar knus popnummer voor liefhebbers van Leonard Cohen en Joe Cocker
YouTube Spotify

‘Na 56 jaar roken en whiskey drinken kan je je al iets voorstellen bij mijn stemtimbre‘ liet Joris himself een tijdje terug optekenen in Het Laatste Nieuws. Amen Joris, van je warme stem en ditto nummer ‘Picasso’ krijgen wij alvast heel veel zin in een heet bad, fles whiskey op de rand inclusief. Luisteren naar Joris is als luisteren naar Tom Waits die je een liefdevolle knuffel komt geven.   

Red Red – ‘Long black train’

Wie: Een regelrecht zootje ongeregeld, vier uit België en één uit Ohio
Wat:
psychedelische bluesrock met een dj
YouTube Spotify

Nieuw, oud, zwart, wit, België, Amerika, bonkende beats, vlammende gitaren, drugs, drank, geheelonthouding, bij Red Red verdwijnt alles in de mangel om er langs de andere kant als een unieke doch vertrouwd klinkende sound uit te komen. ‘Long black train’ is los van de tekst een goed gekozen titel, want dit nummer dendert uit je boxen als een beestachtige stoomlocomotief.

Red Red redt ons van die winterdip!

Anneke Van Giersbergen – ‘Hurricane’

Wie: Anneke Van Giersbergen, je weet wel, van The Gathering, metaltrots uit Nederland
Wat:
Geen metalbanger die aan haar oude band doet denken, wel een meeslepende rockballad
YouTube
Spotify

Anneke draait ondertussen alweer heel wat jaartjes mee in muziekland, maar dat de klad er nog lang niet in zit, bewijst ‘Hurricane’ wel. Explosief en intens, maar niet bombastisch. Een fraai voorsmaakje voor haar nieuwe plaat ‘The darkest skies are the brightest’ (releasedatum: 26 februari).

Forget Soon Stargazer – ‘Told me so’

Wie: Willem Schellekens (The Lighthouse), maar dan extra spacey
Wat:
Een liedje om op te leggen terwijl je met je rug in het gras naar de sterren boven je kijkt. Of om je voor te stellen dat je dat doet terwijl je eigenlijk lekker knus binnen zit. Want ja, beetje koud op dit moment. Typisch België.
YouTube Spotify

Willem Schellekens goes dreampop op dit bezwerende liedje, dat nog het meeste doet denken aan Bon Iver die een vredige paddotrip beleeft. Een liedje om niet snel te vergeten? Oordeel zelf! ‘Told me so’ zal net als de vorige single ‘Common sense’ terechtkomen op de EP ‘What if we weren’t’ (releasedatum: 7 april).   

Met andere woorden, is 2021 net een nog veelbelovender muziekjaar geworden? Wij dachten van wel!

Related Images: