Te mooi om waar te zijn: met de fiets doorheen #bucketlist
Tristan Bogaard & Belén Castelló, ‘Bike life’
Verhalen die haast te mooi zijn om waar te zijn: het internet staat er tegenwoordig vol van. Diverse sociale media, en dan vooral Instagram, bleken de voorbije jaren een ideale vergaarbak voor mensen die hun dromen najagen, er duizenden volgers mee bereiken en er in het beste geval nog een inkomen uit weten te destilleren ook. Living the dream, precies. Zo bedankten ook Tristan Bogaard en Belén Castelló voor een klassiek leventje, want ze brachten de voorbije tijd uren en dagen door op een tweewieler. Het resultaat is ‘Bike life’, een ode aan een onbezorgd bestaan, een gestolen vakantie waar geen eind aan lijkt te komen.
Ze kunnen er niet aan doen, maar de feiten zijn nu eenmaal behoorlijk traditioneel: Tristan Bogaard gaf na een korte periode de brui aan zijn allereerste job en de dagdagelijkse beslommeringen om een lange tocht per fiets te ondernemen, dwars door de Verenigde Staten. Een vlucht voor malende gedachten, zo suggereert de jongeman zelf in de introductie tot het boek. Ettelijke tieners en prille twintigers zullen zich vermoedelijk in zijn situatie herkennen. Een reflectie over het waarom van die vlucht, krijgt de lezer echter niet voorgeschoteld.
Belén Castelló, Spaans en architecte van opleiding, legde de lat na haar studies op haar beurt oneindig hoog. Ze ruilde haar thuisland in voor Amsterdam, om enkele maanden later met een bureau in Londen in zee te gaan. De familie aan het thuisfront allicht apetrots, maar Belén vroeg zich meer en meer af waar het in haar leven eigenlijk op uitgedraaid was. Stedelijke drukte, urenlang achter een computer, tomeloze ambitie met als enige resultante: existentiële leegte? Ook zij drukte bijgevolg de pauzeknop in om met Thomas, die ondertussen haar partner geworden was, op pad te gaan. Per fiets, langs de Noorse kust, van noord naar zuid. Onverwacht markeerde dit het begin van een passie die het duo tot op vandaag deelt, namelijk pedalen trappen. Ze hebben er ondertussen zowat alle windstreken mee aangedaan.
‘Bike life’ documenteert niet alleen de reizen die Thomas en Belén hebben gemaakt, het bevat in de laatste hoofdstukken ook concrete tips voor wie zelf een soortgelijke trip wil ondernemen. Into the wild, maar dan ironisch genoeg niet helemaal onbezonnen, al helemaal niet onvoorbereid, en dus nauwelijks nog wild te noemen. De eerste delen zijn echter volledig gewijd aan de avonturen van het koppel, hoewel het woord ‘avontuur’ enigszins overdreven is gezien Thomas en Belén zich zelden of nooit aan buitenissigheden wagen. Toch vertellen de twee auteurs hun wedervaren alsof het een huzarenstuk betreft. Het redden van een puppy in Centraal Azië en deze heelhuids naar een Europees gezin laten overvliegen, of het nachtelijk onderlopen van een tent met gebroken fotocamera en gsm-toestel tot gevolg: het zijn kampvuurverhalen waar op Instagram allicht veel harten mee te scoren zijn, maar als materiaal voor een boek valt het pover uit.
Afgezien van enkele akkefietjes onderweg leest het reisverslag vooral als een toeristische gids. Hier een authentiek dorpje, ginder een pittige wandeling, nog elders een fijne plek om zeker eens binnen te gaan: ‘Bike life’ lijkt op sommige momenten een reclamefolder voor het leven dat de auteurs geleid hebben. Toch is dat als globaal oordeel te scherp, want Thomas en Belén zijn betere fotografen dan schrijvers. Hun beelden zijn niet zelden adembenemend, hoewel ook wat het visuele register betreft het idyllische karakter soms te veel wordt uitvergroot. Landschappen met esthetische en gevoelsmatige impact wisselen af met onnodige kiekjes bij aperitieftijd of tijdens de siësta in een hangmat. Living the good life, of wat dacht je? Tot slot is de pagina met benodigdheden geen overbodige luxe, want wie na het doorbladeren van het boek denkt dat een dergelijk nomadenbestaan weinig om het lijf heeft, weet maar beter wat hij of zij allemaal moet meezeulen onderweg. Wat dat betreft genereren de auteurs wel realistische verwachtingen – een aspect waar het dit bijzonder fraai uitgegeven plaatjesboek elders helaas vaak aan ontbreekt.