Teddy’s Hit brengt zowel pareltjes als balast

Teddy’s Hit brengt zowel pareltjes als balast

Teddy’s Hit, ‘Painters’ 3 out of 5 stars

‘Painters’ van de Nederlandse indieband Teddy’s Hit staat al sinds verleden jaar op onze radar dankzij het fantastische ‘Liquor juice’, een in melancholie verdrinkende postpunksong (inclusief prachtige videoclip) van het type ‘meandert zo prettig door dat het gemakkelijk vier keer zo lang had mogen duren’. Speel dit nummer door je oortjes de volgende keer dat je door de troosteloze Vlaamse/Nederlandse straten wandelt met een knoop in je maag en je ogen richting grond, en je voelt je gegarandeerd een beetje beter, of op zijn minst begrepen.

Great expectations

De grote vraag was op voorhand dan ook: kan Teddy’s Hit dit hoge niveau op heel ‘Painters’ vasthouden? Als oplettende lezer heb je waarschijnlijk de sterrenrating van deze review al lang opgemerkt, en ken je dus ook het antwoord. Het lukt hier en daar, maar niet over de gehele lijn.

Eerst het goede nieuws: ‘Liquor juice’ is niet de enige topsong die de Amsterdammers eruit hebben weten te persen op ‘Painters’. ‘Inappropriate behaviour’ is een prima opener die energiek de toon zet. ‘The talk’ is bezwerend, en in de outro zelfs bijna hypnotisch. En op afsluiter ‘I’m in the middle of a muddle’ rinkelen de gitaren meelevend mee met de emotionele vocals.

Alchemie

Helaas beklijven de overige nummers een stuk minder, en voelen ze vooral aan als de trailers van films waarin je geen interesse hebt voordat de hoofdfilm begint. Vooral het middenstuk zakt best wel in: ‘Y.U.P.’ heeft een hoog ‘hé jongens, laten we eens een Fontaines D.C.-achtig liedje maken, gaat gezellig worden’-gehalte, terwijl ‘Painters’ (het titelnummer) in de verveelde stijl van Pavement wordt gebracht zonder dat het om een goed liedje gaat. ‘Instrumental’ klinkt dan weer wel erg spannend en eigen, maar wordt na dertig seconden alweer afgeknapt. Zonde!

Anders gezegd, Teddy’s Hit slaat vaak genoeg de juiste snaren aan, maar slaagt er nog niet in om ons langdurig op het puntje van onze stoel te parkeren. De mooiste momenten op ‘Painters’ vinden wij die waarin de band los durft te komen van haar invloeden uit de indie/postpunk-hoek en er een compleet eigen brouwseltje mee brouwt, in plaats van braaf het bestaande recept te volgen. Als de opvolger meer van dit soort momenten telt, dan gaan we nog wat meemaken met deze teddyberen.  

Op zoek naar meer verse Belgische en Nederlandse topsongs? Check dan BEst of the buNLch!

Related Images: