Grenzeloze creativiteit overheerst de Augure soundtrack van Baloji
Baloji, ‘Augure (music from and inspired by the motion picture) ‘
Muzikant, rapper, dichter, performer, modeontwerper. En sinds kort ook filmregisseur. Want het Belgisch-Congolese multi-talent Serge ‘Baloji’ Thsiani heeft met ‘Augure (Omen)’ na verschillende kortfilms zoals ‘Zombies’ en verschillende videoclips onmiskenbaar een hit te pakken. Het zowel inhoudelijk als visueel verbluffende ‘Augure’, de Belgische inzending voor de Oscars, blijkt een multidisciplinair project dat deels bestaat uit een door Baloji gecomponeerde soundtrack.
Personages als perspectieven
Dit ‘Augure’ album telt, netjes verdeeld over vier plaatkanten, maar liefst zevenendertig nieuwe tracks. Elke plaatkant is vernoemd naar een van de vier centrale personages uit ‘Augure’ (met name Koffi, Paco, Tshala en Mujila). Een best originele insteek die misschien ergens de concepmatige invloed van een artieste als Beyoncé verraadt. Al is niet enkel de structuur verfrissend, ook de nieuwe muziek zélf geeft te kennen dat Baloji met deze ‘Augure’ soundtrack een heel eigen universum weet te scheppen.
Grenzeloze cross-over
Om misschien even kort in te gaan op deze film, die gaat voor de vuist weg over heksen, geheimhouding, mystiek ritualisme en tovenarij die uitloopt in kwesties rond identiteit, erfgoed en cultuur. Hoewel het verhaal zich afspeelt in de voormalige republiek Congo, doet die onder meer door een uitgekiend spel met volkse tradities en magisch surrealisme opvallend Belgisch aan. Tezelfdertijd grijpt Baloji met deze film ook de mogelijkheid aan om heel andere disciplines zoals mode er mee op te betrekken. Zo bijvoorbeeld was er onder meer naar aanleiding van het verschijnen van ‘Augure’ ook een best knappe expo in het Antwerpse Modemuseum. Daarin werd duidelijk hoe Baloji voluit voor de cross-over gaat, waarbij hij complexere en moeilijkere thema’s zoals racisme, kolonialisme of de impact van technologie zeker niet uit de weg gaat.
Op muzikaal vlak vertaalt zich dat in een heerlijk grenzeloos album waar de ambitie en creativiteit haast van af spatten. Baloji maakt dan ook heel vrijelijk gebruik van allerhande genres en stijlen, waaruit hij zijn heel eigen genre distilleert. Als voormalige rapper bij Starflam (MC Balo) doet het niet vreemd aan dat hij op de ‘Augure’ soundtrack genres zoals rap, R&B en hiphop prominent naar voren schuift. Maar evengoed zitten soul, duistere breakbeats (‘Ghosting’) of dansbare Afropop (o.a. ‘King Kong’) in dat brede en rijkgeschakeerde geheel dat met opener ‘Le nègre blanc‘ direct een statement maakt.
Brede, veelgelaagde melting pot
Baloji poogt met deze soundtrack om een muzikale kruisbestuiving te brengen, hetgeen ook deels uit de (onder)titel van de plaat ‘Music from and inspired by’ te halen valt. Een brede, veelgelaagde melting pot, zo zou je ergens kunnen stellen. Dat merk je deels ook aan de heerlijke overvloed. Met vier volle plaatkanten die alles samen goed zijn voor meer dan twee uur luisterplezier.
En wat ergens geldt voor de film, gaat ook deels op voor de muziek. In de zin dat de film behoorlijk complex is met verschillende verhalen die in elkaar overgaan en toch een zekere samenhang hebben. Het geldt ergens ook voor de muziek die soms echt heel verschillende richtingen uitgaat, van heel dansbare composities tot meer introspectieve songs. Dat maakt ook dat je hiermee eigenlijk niet teleurgesteld kan worden. Bovendien valt op dat Baloji voor deze soundtrack de samenwerking zocht met een reeks internationale artiesten, zoals onder meer de Kaapverdische Maya Andrade (met wie hij ook een opgemerkte livesessie opnam), soulster Jamila Woods, Serpentwithfeet of de Zuid-Afrikaanse Bongeziwe Mabandla. Naast backing vocaliste Monique Harcum (Baloji, BJO, Sioen, Brzzvll, DJ Grazhoppa,…).
‘Augure’ draagt als soundtrack nadrukkelijk Baloji’s eigen stempel. In die zin dat de op de soundtrack gepresenteerde muziek afkomstig is van iemand die onophoudelijk vernieuwende culturele expressies en trends opzoekt. Baloji is dan ook het ambitieuze type die die met gemak afwisselt tussen mode, theater, dans, film en muziek. ‘Augure’ blijkt niet enkel een meer dan opmerkelijke film, ook de soundtrack blijkt al even intrigerend.