Lefto zweeft tussen melancholie en de dansvloer

Lefto zweeft tussen melancholie en de dansvloer

LeFtO Early Bird – Motherless father 4 out of 5 stars

Met de release van ‘Motherless father’ levert de Brusselse dj/radiohost/producer Lefto een zowel stemmig, sober als tot reflectie stemmend album af. Zoals de titel te kennen geeft is het familiale aspect hier veelbepalend. Zo reflecteert Lefto (of Stephane Lallemand zoals hij voor de burgerlijke stand heet) op het recente vaderschap, hetgeen hem onder meer ook deed teruggrijpen naar zijn eigen familie.

Emotionele lading

Al bleek dat helemaal niet zo eenvoudig als verwacht. Naar aanleiding van de geboorte van zijn zoon nam hij terug contact op met zijn moeder die hij al goed veertig jaar vrijwel niet meer zag of hoorde. Heel even zag het er naar uit dat ze elkaar ook terug zouden ontmoeten. Op het laatste nippertje hield zij echter de boot af, waardoor Lefto met allerlei vragen achterbleef. Een uiterst emotionele lading dus die zoals te horen is aan ‘When the music hits you, you feel the pain’ ook helemaal zijn weg vindt in diens muziek.

Grootstedelijke vibes

‘Motherless father’ heeft, zoals onder meer te horen is tijdens het atmosferisch groovende ‘Love supreme (part 1&2)’, grootstedelijke allures. Dat is op zich niet zo verwonderlijk gezien Lefto als globetrottende DJ zowat de hele wereld rond tourde. Daarbij laat hij zich vooral leiden door een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar nieuwe klanken, verhalen en emoties. Klankgewijs hoor je hier een brede, maar consistente verzameling van lichte elektronica, naast zachte global beats en breaks. En zoals onder meer tijdens ‘The birth of a new you’ te horen kruidt hij het geheel met een tikje spiritual jazz.

Brede sounds

Qua geluid gaat het dus best breed. Sommige tracks zoals ‘I feel the pain but can’t describe it’ mikken op dromerigheid. Terwijl andere zoals het op kurkdroge beats gestutte ‘The elegance of a body’ duidelijk inzetten op de lichamelijke impact. Elders merk je ook hoe Lefto uit vele muzikale vaatjes tapt en daar tegelijkertijd een wonderlijk consistent geheel van weet te maken. Bijzonder als je weet dat Lefto heerlijk met scherpe contrasten speelt : inhoudelijk gaat het vaak over erg persoonlijke ervaringen (bijvoorbeeld een track als ‘Live in darkness and wait for brighter days’ waarin je de impact van coronapandemie herkent), terwijl de muziek zachtjes maar zeker naar de dansvloer mikt.

Het knappe is hoe de grotendeels instrumentale muziek ; her en der zijn er enkele vocale samples verwerkt, een heel eigen verhaal vertelt. Veelzeggend in dat opzicht is een naar verlossing hintende track als ‘I sing to find peace of mind’. In een donkere, duistere electrotrack als ‘Electric’ met gastinbreng van de Berlijnse spoken word artiest Ain’t about me merk je dan weer sterk de invloed uit de Detroit technoscene, terwijl er ook de naar zoete ochtendkoffie geurende klanken van ‘Diane Charlemagne (ft Iman Houssein)’ waarin Lefto op geheel eigen wijze Goldie’s ‘Inner city life’ herwerkt, zijn.

Ruwe basis, verfijnde uitwerking

Voor dit nieuwe album reikte Lefto in eerste instantie de hand aan bassist/multi-instrumentalist Boris Van Overschee (Delv!s, Portland, Noa Lee,..). Tijdens de lockdown ontstonden zo de eerste rudimentaire tracks waarna gaandeweg toegewerkt werd naar een breder verhaal. Daarin werd ook gekeken naar enkele gastmuzikanten. Zo kwamen ze onder meer uit bij Simbad en Pierre Spataro (Commander Spoon,..) bijvoorbeeld die met hun saxofoons sommige tracks op dit Lefto Early Bird album een erg fris en jazzy jasje aanmeten.

Zo op het einde bij een gloedvol en beeldend ‘The soundtrack to a beautiful sunset on your way home’ voel je helemaal de innerlijke onrust die prachtig weggewerkt wordt. Om dan niet enkele vast te stellen dat dit album een klein pareltje geworden maar vooral ook dat we met ‘Motherless father’ misschien wel het tot op heden meest persoonlijke album van de gereputeerde en veelgevierde Brusselse dj/producer kregen.

Related Images: