Arsenal plukt met nieuwe liveplaat de vruchten van een lang lopende carrière

Arsenal plukt met nieuwe liveplaat de vruchten van een lang lopende carrière

Arsenal, ‘Live at the jungle hotel’ 4 out of 5 stars

De Belgische groep Arsenal beschikt over een heerlijke livereputatie die het telkens weer erg goed in de verf zet. In hun aandikkende discografie ontbrak evenwel een release die het livegevoel capteerde. Met het erg puike ‘Live at the jungle hotel’ bewijst de groep niet enkel haar kunnen op livevlak, ook en vooral legt zij daarmee een hoogtepunt in haar carrière vast.

AB als een jungle hotel

We spoelen even terug naar het najaar van 2023. Toen speelde de groep die grotendeels uit de spil John Roan (gitaar, vocals) en Hendrik Willemyns (synths, elektronica) bestaat, een reeks van vier volledig uitverkochte concerten in de Ancienne Belgique. Naar aanleiding van deze concertreeks werd de roemruchte Brusselse concertzaal tijdelijk omgetoverd tot een Jungle hotel. Allerlei wildgroeiende planten werden aangerukt en er werden ook een bioscoop, een wellness installatie en een jungle audio surround systeem voorzien. Dat alles om er een knaller van een muziekfeest van te maken.

Hiaat in de Arsenal discografie

Met de reeks uitverkochte concerten in de Ancienne Belgique greep de band eindelijk het momentum aan om een hiaat in hun discografie op te vullen. Tot op heden was er immers nog geen release die Arsenal als liveband vastlegde. Met het aanstekelijke ‘Live at jungle hotel’ is die er nu dus eindelijk wél, al geldt het album natuurlijk ook als een aansporing om de groep ook live te gaan zien.

Derde filmconcert

Voor de derde keer trekt de groep de kaart van een filmconcert. Zo sluit het nieuwe project ‘Jungle hotel’ naadloos aan op eerdere filmconcerten zoals ‘Dance dance dance’ (2014) waarbij een Japanse DJ door spoken bezocht wordt en op Birdsong’ (2019) dat handelt over een jonge muzikante die geconfronteerd wordt met de donkere zijde van de muzieksector. De achterliggende verhaallijn van ‘Jungle hotel’ is dat van een schrijver op leeftijd die overweegt om zijn vrouw te verlaten en op weg naar zijn minnares door erg onfortuinlijke omstandigheden, een storm, zowaar in een ‘jungle hotel’ belandt waar hij leven en liefde overdenkt.

Bijzonder is onder meer dat de groep tijdens de reeks filmconcerten die eraan zitten te komen gebruik zal gaan maken van beelden uit Afrika (Madagascar, Nigeria) en Europa (Warschau, Brussel). Zo zal het ook nu weer de bedoeling zijn om de grenzen van film, dans en muziek op te gaan rekken.

De vruchten van een carrière

De grote verdienste aan ‘Live at the jungle hotel’ is echter dat de groep eindelijk de vruchten van haar uitstekende livereputatie plukt. De groep schuwt de wat donkerdere, minder bekende nummers zoals het onheilspellende, op een quasi monotone elektronicabeat drijvende ‘Temul (lie low)’ of ‘Whale’ niet. Evenmin laat zij bekende Arsenal hits zoals ‘Melvin’, ‘Saudade’, ‘Longee’ of ‘Estupendo’ links liggen.

Voor de gelegenheid krijgen we op ‘Live at the jungle hotel’ Arsenal in de XL formule. Met een Nigeriaans percussie-ensemble die bijvoorbeeld een reeds erg exotische track als het volop op de heupen mikkende ‘Amelaka Motinga’ nog wat sterker uit de verf dan anders doet komen. Of neem de zweverige nocturnale magie van ‘Sometimes’. Minstens zo bijzonder is de inbreng van gastartiesten als Felix Machtelinckx (Tin Fingers) of Paulien Mathues op guest vocals.

Met de de hybride mix van indiesoul, global grooves (het uit meest recente reguliere album ‘In the rush of shaking shoulders geplukte ‘Amplify’), en elektronica (‘Stick & Groove’) kan je alleen maar vaststellen dat Arsenal een eigen muzikaal universum is. Daar is het, zo getuigt ook deze prima liveplaat, vaak erg goed vertoeven.

Arsenal trekt met het ‘Jungle hotel’ filmconcert ook op tournee.

Related Images: