Equinox The Peacekeeper brengt oorstrelende rust in al te jachtige wereld

Equinox The Peacekeeper brengt oorstrelende rust in al te jachtige wereld

Equinox, The Peacekeeper, ‘Make Amends’ 4 out of 5 stars

Een van de best bewaarde geheimen in de muziekwereld, zo luidt het in de bio van Equinox The Peacekeeper (het muzikale alterego van Wouter Buyst). Na herhaaldelijke blootstelling aan diens derde muzikale worp blijkt dat niet eens zo heel gek ver van de waarheid te zijn. Eerder speelde Buyst zich al in de aandacht met respectievelijk “We could wake each other up” (2009) en “Birdsongs on the waste land” (2013). Nu is er met het nieuwe “Make Amends” een frisse, effenaf wonderschone opvolger.

Eigenzinnig

Het op ‘Make Amends’ gepresenteerde materiaal ligt sterk in het verlengde van klassieke songsmeden die roots, folk en blues als vertrekpunt hebben. Niet direct vernieuwend, al geeft Buyst er soms een heel fijne, eigen draai aan. Zo bijvoorbeeld is er het met sierlijke strijkers en een charmerende, waarlijk hartverwarmende Antwerpse tongval gezongen “Half Zeven” (“uw oogskes staan op half zeven”) die herinnert aan het brede oeuvre van volkstroubadour en lokale legende Wannes Van De Velde.

Gerijpt en volwassen materiaal

‘Make Amends’ blijkt een erg rijpe en volwassen plaat. Muzikaal gezien brengt het zoals vermeld een mix van ruwe roots, folk, country en blues met haast obligate streepjes Dylaneske harmonica. Soms, zoals onder meer in het kale, maar verstillende “Forgot How To Pray” is er dan weer een song die klaar is voor de betere Duyster playlist.

Niet enkel valt de ambachtelijke huisvlijt op, ook en vooral merk je op hoe Buyst een evenwichte balans zoekt. Opener “Urge To Kill” bijvoorbeeld doet oorvriendelijk aan, terwijl de titel zowaar moordlust in zich draagt. Al valt ook op hoe de relatief sobere composities van Buyst mee ingekleurd worden door strijkers, stemmen.

Tezelfdertijd gaat het, zeker op inhoudelijk vlak, soms best erg uiteenlopende richtingen uit. In “Our House” trekt Buyst wat de maatschappijkritische kaart, terwijl hij in “You Just Died” het heeft over de omgang met verlies. Daarnaast speelt hij ook met andere talen (vooral Spaans).

Titels zoals het op een sobere, voorzichtige beat, maar uiterst aanstekelijke “Buen Abueno” en “The Obligatory Sansula Song” geven ergens een hint van zijn vele reizen in en doorheen Latijns-Amerika (zo werd een deel van de plaat opgenomen in La Palma). Dat merk je ook aan de manier waarop hij het van nature al erg atmosferische Nick Drakes’ “Northern Sky” kruidt met een eigen variant op Mongoolse keelzang. Het geeft zijn derde album meteen ook een fris en eigen karakter.

Zoeken naar verzoening

Overkoepelend gaat het zoals de albumtitel aangeeft over verzoening met wat is. Leven en dood (“You Just Died”) tekenen op deze plaat duidelijk present, al tracht Buyst met zijn songs ook uit te drukken dat het natuurlijk ook anders kan. In die zin is een van de thema’s op ‘Make Amends’ ook het immense, transformerende effect dat allerlei mensen en plaatsen op iemand kan hebben.

Knap album van Equinox The Peacekeeper dus, dat enerzijds inzet op herkenbaarheid maar evenzeer ook tijdloosheid.

Related Images: