Dries Laheye tovert met basklanken op ‘Deining’

Dries Laheye tovert met basklanken op ‘Deining’

Dries Laheye, ‘Deining’ 4 out of 5 stars

Dries Laheye kennen we het best als bassist bij muzikale projecten zoals onder meer Lucid Lucia, Hoera (samen met Bert en Stijn Cools), Selah Sue, Liesa Van Der Aa of het erg populaire STUFF. Gaandeweg leek hij er steeds meer voor te voelen om ook een soloavontuur te beginnen. Enter: zijn debuutplaat ‘Deining’, recent uit via het immer ongrijpbare W.E.R.F.-label.

Gebald statement

‘Deining’ is echt voluit een soloplaat. Laheye’s bas vormt daarin niets anders dan het spontane en organische fundament voor zes heerlijk uitwaaierende escapades die samen een fraai geheel vormen. Al kan je natuurlijk niet echt rond diens muzikale voorgeschiedenis heen, zo blijkt al snel uit een opener als ‘Weenmoed‘. Die ligt niet eens zo héél gek ver van de klankexperimenten bij bands als Hoera of AAN.

Weinig opsmuk

Laheye’s soloplaat ‘Deining’, live opgenomen in de studio, voelt gelukkig niet enkel vertrouwd aan. Zo mag je gerust stellen dat de zes tracks op deze plaat een gebald statement vormen. Atmosferisch ook, met vleugjes mystiek en verstilde poëzie. En niet in het minst erg uitgepuurd. Zo merk je als luisteraar duidelijk dat hij ervoor opteerde om het geluid van de bas heel prominent voorop te plaatsen. De bas als uitgangspunt dus, zonder al te veel opsmuk overigens. Nu, heel beperkt is er wat extra toevoeging van fijnzinnige laagjes synths, wat vocals (in opener ‘Weenmoed’) of een beetje bansuri. Zo kom je uit bij behoorlijk jazzy, ambienteske soundscapes die erg bedachtzaam geconstrueerd zijn.

De verstilde dagdromen van Dries Laheye

Het is het soort plaat waarin elke track naadloos in de andere loopt en een eigen verhaal vertelt. Ook al is de muziek – zes tracks op deze ep, goed voor een halfuurtje verstilde, volop tot dagdromen aanzettende muziek – heel nadrukkelijk opgebouwd uit allerhande texturen, geluiden en sfeerschepperij. ‘Deining’ biedt toegang tot een heel eigen universum, een heel eigen geluidswereld. Het is een erg toegankelijke plaat die eigenlijk altijd en overal beluisterd kan worden.

Uitstekend werk dus van Dries Laheye die zich nu ook als solomuzikant doet gelden.

Related Images: