The Haunted Youth: de jeugdzonden definitief voorbij

The Haunted Youth: de jeugdzonden definitief voorbij

The Haunted Youth, ‘Dawn of the freak’ 3 out of 5 stars

Belgische bands die Belgische bands die met hun debuutplaat meteen in de mooiste zalen terechtkomen zijn op de vingers van één hand te tellen. Alhoewel the Haunted Youth nog maar een paar jaar actief is op de Belgische en buitenlandse podia, is hun speellijst meer dan indrukwekkend. Joachim Liebens en co laten hun eerste langspeler ‘Dawn of the freak’ op de mensheid los en die gaat zich meteen in uw oor nestelen als de kater bij de stoof.

De jeugdjaren definitief voorbij

Dat ‘Dawn of the freak’ niet onaangekondigd arriveert, heeft alles te maken met de resem singles die eraan vooraf gingen en massaal airplay kregen op zowel Stubru als Radio 1.  De poppy shoegaze van The Haunted Youth ligt halverwege de eerste luisterbeurt al meteen lekker in het oor. ‘Teen rebel’ was de eerste spruit die ‘Dawn of the freak’ voortbracht. Op te merken valt wel dat Liebens stilaan de dertig nadert. Hoe lang hij nog een haunted youth of teen rebel kan zijn moet hij zelf maar uitmaken. De leden van Musical Youth die nog bij leven zijn, zijn ondertussen ook al brave grootvaders die de dutchie al lang niet meer on the left hand side doorgeven.

Meer galm alstublieft!

Het hoofdingrediënt van de Haunted Youth-sound bestaat uit in bitterzoete reverb gedrenkte gitaarmelodieën die maar een handvol noten bevatten. Voor interessante lijntjes moet je elders gaan zoeken (en nee, dan bedoelen wij niet die van de Zillion). Net zoals bij het gros van de shoegazebands ligt het de essentie van het geluid in eenvoudige melodie en tonnen reverb. Let op, het is absoluut geen sinecure om met die beperkte bagage een interessante song te schrijven. Met twee ton galm haal je geen publiek naar je concerten.

Liebens weet gelukkig heel goed hoe hij popsongs moet schrijven. Dat ze gemakkelijk in het oor liggen is zowel een zegen als een vloek. Hoe lang blijf je je publiek boeien met iets wat meteen in het oor ligt als een melocake tussen je tong en verhemelte? Dat de meeste songs in hetzelfde mid tempo blijven hangen maakt dat je de plaat in één ruk uit luistert zonder echte verrassingen. Het mag ook in shoegaze echt wat extremer qua afwisseling. Het palet blijft echter de hele plaat ongewijzigd.

Wringt het niet

Er schuilt wel degelijk wat moedwillige imperfectie in de songs van Liebens. De kleine microverbuigingen in elk instrument zorgen ervoor dat je je aandacht bij het geheel houdt, de laagjes zitten lekker in mekaar, en als je geen probleem haalt met Liebens’ stemgeluid -wij zijn fan!- dan heb je met ‘Dawn of the freak’ een pareltje in huis. Dat het allemaal een beetje teveel hetzelfde klinkt is misschien een jeugdzonde, al kan The Haunted Youth zich niet veel langer daar achter verbergen. Als die ex-jongelingen zich meer dan nu hun eigen smoel aanmeten komt dat helemaal goed.

Bekijk de speellijst van The Haunted Youth en rep je voor tickets want deze langspeler zal live nog een pak indringender klinken dan op zilveren schijfje.

Related Images: